Surf kjappere enn GPRS - allerede idag

Allerede idag kan du mobilsurfe raskere enn med fremtidens GPRS-nett. Telenor åpner for WAP-ing og surfing med høyere hastighet.

Hastigheten per kanal i mobilnettet har ligget på 9600 databiter per sekund, helt siden vi fikk GSM-nett her til lands. Nå åpner Telenor for kanaler med båndbredde på 14,4 kilobit per sekund.

- Vi snikåpnet egentlig igår, sier assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil AS, Esben Tuman Johnsen, til digitoday.

-14,4 kbps er nå grunnhastigheten i selve mobilnettet, så med High Speed får du surfehastigheter på 43,2 kbps, sier han.

Det vil si at du med en HSCSD-telefon, slik som Nokias 6210, nå faktisk kan koble til datamaskinen din og surfe med hastigheter opp til 43,2 kbps, noe som kryper ganske nært vanlig modemhastighet for hjemmebrukere, som er 56 kbps.

Det er dessuten raskere enn den første utgaven av GPRS, som skal introduseres med hastigheter på rundt 40 kbps.

GSM-nettet kan støtte bruk av opp til fire kanaler per apparat, det vil si at du med 14,4-nett kan surfe med opp til 57,6 kbps tilkoblingshastighet.

- Vi skal støtte fire kanaler når det kommer, men enn så lenge støtter HSCSD-apparatene bare tre samtidige kanaler, sier Tuman Johnsen.


De fleste telefonene er satt opp for å bruke én kanal 'opp' (informasjon som sendes ut fra telefonen) og tre kanaler 'ned' (til nedlasting av e-post, nettsider etc.), men man kan også stille dem inn til å gi deg to kanaler opp og to ned.

Idag er det bare Telenors proffabonnement Nomade som støtter HSCSD. For å få fart på mobilsurfingen må man gå inn i oppsettet på data-programvaren som medfølger telefonen, og endre hastigheten fra 19,2 til 28,8 kbps. For å få kjappere WAP-ing må man sette instillingen på WAP-telefonen til 'analog', ikke ISDN, sier Tuman Johnsen. Man skal da være klar over at innstillingene må endres igjen hvis man skal bruke telefonen utenlands, og han tilføyer at 14,4-surfing med ISDN-innstillingen er noe Telenor jobber med.

NetCom AB har tidligere uttalt at de ikke vil innføre HSCSD, fordi de vil vente på GPRS. GPRS-tjenester skal komme på banen neste år.

Til toppen