GPS

Svensk E-tjeneste: Alvorlige GPS-forstyrrelser i romjulen

GPS-forstyrrelsene som rammet Sverige og andre Østersjø-land i romjulen, var alvorlige, ifølge den svenske etterretnings- og sikkerhetstjenesten Must.

– Det kommer også meldinger fra Finland og Nord-Norge om samme fenomen, sier Must-sjef Thomas Nilsson.
– Det kommer også meldinger fra Finland og Nord-Norge om samme fenomen, sier Must-sjef Thomas Nilsson. Foto: Försvarsmakten
8. jan. 2024 - 07:18

Must registrerte forstyrrelsene, men ønsker ikke å kommentere enkeltsaker eller peke ut noen skyldige.

– Det jeg kan si, er at vi har sett den typen GPS-forstyrrelser før, da i forbindelse med russiske militærøvelser. Det kommer også meldinger fra Finland og Nord-Norge om samme fenomen, sier Must-sjef Thomas Nilsson.

Deler av satellittnavigasjonen for blant annet flytrafikk og skipsfart i Sør-Sverige skal ha blitt slått ut av forstyrrelsene. I tillegg til Sverige ble deler av Finland, Danmark, Tyskland, Polen og de baltiske landene rammet.

– Det er alvorlig fordi det er flere funksjoner i samfunnet som er avhengig av et fungerende GPS-system, sier Nilsson.

Must-sjefen varsler at risikoen for såkalt hybridvirksomhet mot Sverige har økt. Det kan være alt fra IT-angrep og påvirkningsoperasjoner til utnyttelse av migrantstrømmer og sabotasje.

På en verdensmesse for mobilteknologi i Barcelona forrige uka ble det siste innen utstyr, programvare og KI-teknologi vist fram.
Les også

Frykter KI før valgår

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.