Svensk-finsk teleraid i Baltikum

Telia og Sonera nærmest kupper telemarkedet i Litauen med de siste ukenes oppkjøp av aksjemajoritene i landets landets største mobiloperatør og televerk. EU har nå også godkjent begge kjøpene.

Svenske Telia og finske Sonera har gjennom sitt 50/50-eide holdingselskap, Amber Mobile Telephone Holding AB, kjøpt seg opp i litauisk telekom, nærmere bestemt 55 prosent i landets største mobiloperatør Omnitel, og 60 prosent i forbindelse med delprivatiseringen av landets televerk, Lietuvos Telekomas.

Torsdag kom EU-kommisjonens siste godkjennelse av oppkjøpene som nå bare kan stanses av Litauens egne myndigheter. EU mener oppkjøpene ikke vil få konsekvenser for konkurransen i det europeiske telekommarkedet.

Både Telia og Sonera ser på denne delen av Østersjø-området som en del av sitt kjernemarked og har investert store summer for å få kontrollen med flere selskaper i området. Det er ikke kjent hva selskapene betalte for aksjeposten i Omnitel, men for 60 prosent i det litauiske televerket betalte Telia og Sonera 3,5 milliarder kroner.

Målet for begge selskapene er å få med seg veksten i markedet. Både fasttelefon- og mobiltelefonpenetrasjonen er lav.

Mens Telia og Sonera har høy aktivitet i Baltikum, er Telenor beskjedent inne i denne delen av verden. Ettersom det litauiske personsøkerselskapet UAB Nelte skal legges ned sammen med annen personsøkervirksomhet i Øst-Europa, er Telenors viktigste satsing på telefonkatalogsiden gjennom en 40 prosents eierandel i finske Interinfo.

ESTLAND Selskap Eierandel
Fast Eesti Telefon Telia/Sonera har hver 24,5%
Mobil Estonian Mobile Telephone Co. Ltd Telia/Sonera har hver 24,5%
LATVIA Selskap Eierandel
Fast Lattelekom SIA Sonera eier 90% i Tilts Communuications som eier 49% i Lattelekom, og som har forkjøpsrett på den Latviske statens eierandel på 51%. Lattelekom eier 23% i Latvian Mobile Telephone Co.
Mobil Latvian Mobile Telephone Co Telia/Sonera har hver 24,5%
LITAUEN Selskap Eierandel
Fast: Lietuvos Telekomas Telia/Sonera: 60%
Mobil: Omnitel Telia/Sonera: 55%
Mobil: Bite GSM Lietuvos Telekomas eier 28,4 %

(Kilder: Sonera, Telia)

Til toppen