Svensk Java gir vektorgrafikk på web

ZoomOn Graphics lar deg vise store og detaljerte konstruksjonstegninger og kart langt bedre og mye raskere enn med punktgrafikk.

Internett-grafikk har hittil vært punktgrafikkens domene. Men mye datagrafikk er vektorgrafikk, fra kart og konstruksjonstegninger til illustrasjoner laget med tegneprogrammer som Adobe Illustrator og Corel Draw. Det finnes ingen standard løsning for å formidle slikt til en nettleser. Det er synd, fordi vektorgrafikk har et langt mer kompakt lagringsformat enn punktgrafikk, og egner seg ypperlig til løsninger der man ønsker å kombinere oversikt og detaljrikdom, eller dele grafikk i lag for å synliggjøre spesielle egenskaper, som i kart eller konstruksjonstegninger.

På sitt nettsted har ZoomOn lagt ut flere eksempler på hvordan deres teknologi kan brukes. Klikker du på den tegningen du vil se på, lastes et Java-program som åpner tegningen i et eget vindu. Programmet lastes på rundt ti sekunder med vanlig modem. Vinduet kan maksimeres til å dekke hele skjermen. Musa brukes til å forstørre detaljer nærmest i det uendelige. Knapt synlige grønne prikker forstørres til tekst med skarpe konturer. Høyre mustast gjenoppretter oversiktsbildet øyeblikkelig.

Teknologien har allerede fått en viss utbredelse i Sverige. To messearrangører har brukt ZoomOn til å legge ut kart over utstillingsområder. På nettstedet til Sandvik Coromant AB er 6000 konstruksjonstegninger tilgjengelige. ZoomOn er også blitt brukt i bedriftsinterne løsninger, i et tilfelle for å legge ut på web konstruksjonstegninger lagret i Unigraphics-format under VMS. Andre eksempler er produktkataloger, kart, reservedelskataloger og liknende.

Foreløpig er funksjonaliteten begrenset til todimensjonale tegninger.

På klientsiden tilbyr ZoomOn to løsninger. Den ene gir ikke mulighet til annet enn å skue tegningen. Den andre gir anledning til å redigere tegningen. Idéen er at du skal kunne la kunden eller en fjernt arbeidende medarbeider foreslå endringer, og at disse endringene lagres hos deg i en egen passordbeskyttet mappe.

Hos klienten kreves en nettleser med Java Virtual Machine 1.1, det vil si Netscape 4.05 eller Internet Explorer 4.1. Vi har konstatert i redaksjonen at Opera med Java virker utmerket på ZoomOns demo på nettstedet. Sentralt kan enhver Java-kompatibel webtjener nyttes.

Filformatene som nyttes er MPP (som kan lagre hyperlinker), HP-GL/2 og DXF R12. Konvertering av tegninger fra for eksempel AutoCad skal ikke innebære annet enn at man velger utskrift til en Hewlett-Packard skriver eller plotter, og skriver til fil. Har du ikke HP-utstyr selv, finnes en nedlastbar "Web Print Utility" fra HP som gjør jobben.

Av praktiske grunner, kan ikke ZoomOn kreve betaling for hver klient som bruker programvaren. Løsningen lar dessuten ikke klienten lagre Java-programmet, det lastes ned på nytt for hver tegning som skal skues. Selskapet har derfor satset på en fast pris til den som skal formidle tegninger: 400 dollar per tjenerinstallasjon. Prinsippet er én lisens per selskap per tjener. Hvis du vil stille ut tegninger fra flere selskaper må du betale like mange lisenser, og hvis du vil fordele tegninger fra ett selskap på flere tjenere, må du betale én lisens per tjener.

Bak ZoomOn står to unge svenske ingeniører, Per Ranch og Casper Harnung, som begge arbeidet for den japanske DAK-leverandøren (datamaskinassistert konstruksjon) Kozo System som nyutdannede på slutten av 1980-tallet. Kozo er, ikke uventet, blant ZoomOns beste referanser og største brukere.

Til toppen