Svensk Mac-klon utfordrer Apple på ytelse

Svenske Xtrem tilbyr utstyr som får G3 og G4 til å gå raskere enn noensinne. Deres egen enprosessor-maskin skal langt overgå Apples toprosessor-variant.

Selskapet har nettopp kunngjort sine to første produkter: akseleratorkortet MacThrust for PowerMac G3 og G4, og den helt nye arbeidsstasjonen XtremMac G4 1200 MHz.

Hemmeligheten bak MacThrust er en komponent som Xtrem har utviklet og som er under patentering. Produktet ventes å kunne selges for rundt 80 amerikanske dollar.

- Vi regner å ha MacThrust klart for salg i løpet av august eller september, sier talsperson Herbert Wahl til digi.no. - Enheten vil få all Mac-programvare til å gå raskere.

Selskapet har ingen salgskanaler i Norge. Kunder her i landet må ty til nettstedet Xtrem.com.

Wahl forteller at arbeidsstasjonen XtremMac er stadig på utviklingsstadiet. Han regner med at maskinen vil være klar til salg innen utgangen av året, til en pris som gjør at også menigmann har råd til den.

- Vi vil ikke lage noen luksusmaskin. Men kvaliteten på komponentene og den høye ytelsen gjør nok at vi må prise oss over tilsvarende utstyrte maskiner fra Apple.

XtremMac nytter Apples G4 hovedkort og andre høykvalitetskomponenter på markedet. Wahl forklarer ytelsesforbedringen dels med en ny systembuss på 150 MHz, dels med at komponentene - prosessor, systembuss, minne, disker, grafikk og så videre - er nøye avstemt mot hverandre. Utbyggingspotensialet blir nærmest grenseløst, blant annet opp til 1,5 GB minne og 367 GB interndisk. Wahl sier man ennå ikke har bestemt seg for å lage en hovedmodell, eller om man skal ta sikte på å bygge alle maskiner på bestilling.

Xtrem lover høytidelig at maskinen skal være langt raskere enn Apples nye toprosessors G4, og at dens høye ytelse ikke skal være begrenset til PhotoShop. I forhold til Apples PowerMac G4/500 loves en diskforbedring på 485 prosent, en prosessorøkning på 240 prosent (tilsvarende 1200 MHz delt på 500 MHz) og en grafikkforbedring på 375 prosent.

Ribbe-designet i polert aluminium er ikke bare laget for å imponere visuelt. Det er også en del av maskinens avkjøling.

Maskinen er primært beregnet på å fungere under MacOS X. Men Xtrem antyder at de kan ha en toprosessor-utgave klar innen MacOS X slippes offisielt.

Wahl sier Xtrem ennå ikke har mottatt noen reaksjoner fra Apple.

- Jeg forventer ingen juridiske problemer, og jeg tror ikke at Apple vil kopiere oss, avslutter han.

Les om Apples nyeste maskiner:


Bærbar superdatamaskin på vei
Multiprosessor G4-råskinn endelig her
Macworld: Jobs leverer superkube

Til toppen