JUSS OG SAMFUNN

Svensk programvareutvikler og Assange-støttespiller pågrepet

En støttespiller av WikiLeaks-skaperen JulianAssange er pågrepet i Ecuador, opplyser landets innenriksminister. Personen skal være svensk.

Den ecuadorianske ambassaden i London. Arkivfoto.
Den ecuadorianske ambassaden i London. Arkivfoto. Foto: Scanpix/Reuters/Peter Nicholls
12. apr. 2019 - 09:46

Det er en svensk programvareutvikler som er pågrepet, opplyser en høytstående ecuadoriansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Pågripelsen skjer som et ledd i Ecuadors innsats mot en gruppe som de siste dagene skal ha truet og stått bak utpressingsforsøk landets president Lenin Moreno. Ifølge APs kilde ble svensken pågrepet ved flyplassen i hovedstaden Quito.

Vedkommende hadde planer om å flykte til Japan, sier Ecuadors innenriksminister Maria Paula Romo. Hun omtaler personen som en nær medarbeider av Assange. Vedkommende har tidligere i år reist til flere land sammen med Ecuadors tidligere utenriksminister Ricardo Patiño, som var den som bevilget Assange politisk asyl i 2012, ifølge Romo. Patiño avviser uttalelsen og kaller den oppdiktet.

Fredag formiddag var den pågrepnes nasjonalitet ennå ikke offentlig bekreftet. Utenriksdepartementet i Sverige har ingen opplysninger om pågripelsen.

– UD har ingen kunnskap om saken, sier pressevakt Sofia Nahringbauer til TT.

Torsdag ble Assange pågrepet av britisk politi etter sju år i politisk asyl i Ecuadors ambassade i London.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.