Svenske musikere får betalt for mp3

Musikk-nettstedet Vitaminic har inngått en avtale slik at svenske band får direkte betalt for mp3-låtene som lastes ned.

Det Italiensk-baserte musikknettstedet Vitaminic har gjort avtaler med den svenske opphavsrettsorganisasjonen Stim som innebærer at musikerne får betalt for alle mp3-filer som spilles av på eller lastes ned fra nettstedet.

Det skriver nyhetstjenesten Dagens IT.
Vitaminic vil betale direkte til Stim for all svensk musikk som hentes fra nettstedet, som er tilstede i ni land i Europa i tillegg til en dotcom-side for USA. Vitaminic har en katalog på mange hundre tusen låter med alt fra undergrunnsband til glatt eurotrash, og har samarbeidsavtaler med mer enn 1000 labels rundt omkring - inkludert EMI, Sony, Universal, Warner og BMG.


Vitaminics forretningsplan er å la rettighetshaverne tjene 50 prosent av salgsprisen på låtene som ligger på nettstedet, uten startomkostninger eller eksklusive kontrakter.

Ifølge Vitaminics Sverige-sjef Janne Lundquist er det første gangen en abonnementstjeneste for musikk inngår en slik avtale i Sverige.

Vitaminic tilbyr sitt innhold og sin teknologiske infrastruktur til internettportaler som Altavista, Yahoo!, Lycos og Voilà, samt ISP-er og teleoperatører.

Rettelse: Norsk Komponistforening gjør oppmerksom på at det er svenske opphavsmenn som får penger gjennom denne avtalen, ikke musikerne som spiller på låtene, medmindre de alle er kreditert som komponister.

Til toppen