Svenskene har ingen moralske kvaler med piratmusikk

En ny undersøkelse viser at svenskene ikke har særlig moralske kvaler med å laste ned piratmusikk fra nett. Og flertallet av de som har kvaler laster ned likevel...

En ny undersøkelse viser at svenskene ikke har særlig moralske kvaler med å laste ned piratmusikk fra nett. Og flertallet av de som har kvaler laster ned likevel...

En svensk undersøkelse om bruken av musikk på nettet, viser at svært få har moralske kvaler med å unnlate å betale for musikk de laster ned.

44 prosent av de spurte i det svenske analyseselskapet Netsurveys undersøkelse hadde ingen problemer med å laste ned musikk uten å betale.

24 prosent ser at det ligger et moralsk problem der et sted, men laster ned likevel, og 16 prosent unnlater å laste ned fordi de mener det er et "moraliskt problem" inne i bildet.

Halvparten av utvalget synes fem kroner er en passe pris for en låt i MP3 eller lignende komprimeringsformater, mens en tredjedel syntes null kroner var et mye bedre forslag.

Kanskje mer overraskende er det at 52 prosent anser det som lovlig å laste ned musikk uten å betale for det, uten at spørreundersøkelsen skiller mellom de nettstedene der det faktisk er lov å laste ned, og de som bedriver ulovlig eksemplarfremstilling.

Undersøkelsen ble utført med Netsurveys Internett-panel, og er ifølge selskapet representativ for den delen av befolkningen som har tilgang til nettet.

Begrunnelsen for å laste ned uten å betale for det varierte fra "platene finnes ikke i lokale butikker" (12 prosent), "det er raskere enn å gå i butikken"(19 prosent), "jeg kan skaffe musikk som jeg uansett ikke ville ha kjøpt" (20 prosent) til den største kategorien "vil ikke betale så lenge jeg kan få det gratis" (23 prosent).

Hele undersøkelsen kan studeres på selskapets nettsider.

Til toppen