Svensker satt dobbel fartsrekord på Internett

Nok en gang har forskere ved SUNET i Sverige satt ny farts- og lengderekord over en Internett-forbindelse.

Nok en gang har forskere ved SUNET i Sverige satt ny farts- og lengderekord over en Internett-forbindelse.

digi.no skrev i mai i år om at SUNET sammen med den amerikanske internettleverandøren Spring hadde satt ny hastighetsrekord i øvelsen å transportere data over svært lange avstander, en løpende konkurranse som kalles Internet Land Speed Record.

Siden den gang er rekorden blitt forbedret minst én gang, men nå har det svenske universitetsnettet greid det igjen.

Den 12. september i år gjennomførte SUNET og Sprint et forsøk på å sende data mellom Luleå i Sverige og San José i USA. I løpet av en time ble det sendt 1831 gigabytes med data, noe som tilsvarer omtrent 2800 CD-plater, over strekningen som er på 28.983 km. Den gjennomsnittlige hastigheten var altså på 4,31 gigabits per sekund.

I rekordforsøket er det dog ikke båndbredden som er målet, men i stedet det å kunne holde en stabil, høy hastighet over en lang avstand. Rekorden lyder derfor på 124,935 petabitmeter per sekund. Den forrige rekorden, som ble satt i sommer, var på 104,53 petabitmeter per sekund, mens det under det forrige forsøket fra SUNET og Sprint ble oppnådd et mål på 69,073 petabitmeter per sekund.

Det finnes to klasser i hastighetsmålingen. Den nevnte rekorden var i klassen Single Stream, men SUNET og Spring satte den 12. september også ny rekord i klassen Multiple Stream, ved å sende 492 gigabytes med data på omtrent 15,5 minutter over den samme distansen. Rekordtallet for denne øvelsen var på 122,367 petabitmeter per sekund.

Utstyret som er blitt benyttet er to vanlige Dell arbeidsstasjoner med Intel Xeon-prosessorer og Intel PRO/10GbE LR-nettverksadaptere. Operativsystemet var NetBSD.

Rekordene ble satt på den vanlige GigaSunet- og Sprintlink-infrastrukturen, som samtidig ble delt med millioner av andre brukere.

Flere detaljer om rekordforsøkene finnes på denne siden.

Til toppen