Sverige har nettbanken Norge trenger

Sikkerhetsekspert Per Hansen nekter å bruke norske nettbanker, fordi han ikke får kvittering. - Se på Nordea i Sverige, sier han.

Per Hansen er daglig leder i IT-sikkerhetsselskapet PDI Consult AS. Han har tidligere gjort seg bemerket gjennom sin harde kritikk mot norske nettbanker som han mener ikke er sikre nok, blant annet fordi de ikke kvitterer for kundenes transaksjoner.

Hansen har nylig utvidet produktporteføljen til PDI med systemer fra det finske Sonera-selskapet SmartTrust. Systemene til SmartTrust er oppdaget av internasjonale banker som arbeider for å implementere dem i håndteringene av transaksjoner seg i mellom, gjennom et samarbeid kjent som Identrus. De er også anvendt av Nordea i Sverige i en ny nettbankløsning, der autentisering skjer gjennom digitale sertifikater, gjerne nedfelt i smartkort.

- Du har smartkortet med dine digitale sertifikater i leseren tilknyttet PC-en, forklarer Hansen. - Du logger deg inn med PIN-koden for smartkortet, og sertifikatet på smartkortet sjekkes. Så gjennomfører du transaksjonene. Når du klikker på "ok", signerer du transaksjonen med din private nøkkel. Banken svarer med en signert kvittering. Verken du eller banken vil senere kunne endre transaksjon eller nekte for at den har funnet sted.

- Dette kan få meg til å bruke nettbank, legger han til. - I Norge arbeider man fortsatt med BankID. Et system for signerte kvitteringer vil nok komme hit også.

Til toppen