Sverige myker opp for IT-gründere

Stortinget gjorde det billigere å motta opsjoner - for ansatte. Bedriftene må fortsatte betale dyrt og nå senker svenskene skatten.

Stortinget gjorde det billigere å motta opsjoner - for ansatte. Bedriftene må fortsatte betale dyrt og nå senker svenskene skatten.

Etter lang kamp fra IT-bransjen vedtok Stortinget å gjøre opsjoner billigere å motta - for ansatte. For ansatte i IT-bedrifter som gjør det bra med rask verdistigning, vil først måtte skatte når opsjonene blir til aksjer - tidligere måtte man betale skatt på opsjoner. Blant annet har både Opticom og EDB Business Partner måtte sette av store summer til betaling av arbeidsgiveravgift.
Les om endringene i opsjonsskatten:
Opsjonsbeskatningen fjernes helt
Lavere skatt på opsjoner
IT-bransjens ønskeliste til den nye regjeringen
Men fremdeles må bedriftene betale arbeidsgiveravgift - i de fleste tilfeller 26,6 prosent - av verdien på aksjene de ansatte mottar. Nå slår IT-bransjeforeningen IKT Norge alarm, for Sverige vurderer å kutte ut sin tilsvarende skatt, skriver Dagens Næringsliv.


- Arbeidsgiveravgiften rammer nye IT-selskaper som har lite penger på bok tungt, sier IKT Norge-sjef Per Morten Hoff. Danmark har ingen arbeidsgiveravgift og i Finland er avgiften på åtte prosent. Dersom vi ikke får en tilsvarende kutt her i Norge, vil det bli enda mer attraktivt å flykte til utlandet, sier Hoff til Norge.

Hoff påpeker at stadig flere norske bedrifter blir kjøpt opp eller flytter til utlandet.

IKT Norge orienterte nylig Stortingets Næringskomite og Nærings- og Handelsminister Grete Knudsen om den økende forskjellen i arbeidsgiveravgift i Norden, men fikk ingen konkrete løfter.

Til toppen