Den skal gi gode råd om oppdatering av lovgivningen for bedret personvern på arbeidsplassen, blant annet når det gjelder databruk og elektronisk post.
Målet er å styrke den enkeltes integritet og personvern mot snusing og spionasje, og det skal blant annet bli forbudt for sjefen å lese den ansattes e-post eller andre private data, selv om de ligger på selskapets servere og maskiner.
I tillegg går utredningen gjennom forhold som narkotesting, rulleblad, helseopplysninger, innsamling av informasjon
Forenkler overføring av personopplysninger til utlandet
Datatilsynet aksjonerte mot skolebarn-bilder
EU-kaos om spam og cookies
EU-parlamentet støtter spam og forbyr "cookies"
EU skal ta spion-kaker
Hemmelig sex-dom lå åpen på Internett
Utredningen mener e-post bør sidestilles med andre typer private private elektroniske opplysninger som arbeidstageren håndterer med arbeidsgiverens IT-utstyr. Prinsipielt finnes det ingen grunn til å behandle en e-postmelding lagret på bedriftens servere på annen måte enn et vanlig brev, skrevet i et tekstbehandlingsprogram og lagret på den samme serveren.
Norske arbeidsgivere har ikke adgang til å lese e-post du mottar som privatperson uten at du har samtykket. Dette gjelder selv om arbeidsgiveren må sies å være "eier" av datasystemet. Arbeidsgiveren har imidlertid rett til innsyn i virksomhetsrelatert e-post. Arbeidsgiverens interesse i å lese disse meldingene overstiger hensynet til ditt personvern, skriver Datatilsynet.
De siste årenes raske utvikling på informasjonsteknologiens område har økt arbeidsgivernes muligheter til overvåkning dramatisk, skriver Integritetsutredningen i sin utredning (PDF).
Den foreslår en lov om beskyttelse av personlig integritet i arbeidslivet.