JUSS OG SAMFUNN

Sykehusene løper fra papir-kaos

500 esker papir daglig. Det er det som skal bort når Helsenett går igang, og på østlandet starter de allerede i dag.

4. feb. 2002 - 13:56
Helsenett Øst

Nasjonalt HelsenettDatatilsynet


- Helsenett innebærer en revolusjon for Helse-Norge. Daglig går mer enn 270 000 meldinger mellom sykehus og primærhelsetjeneste som brev, noe som tilsvarer mer enn 500 esker med papir. Å strømlinjeforme kommunikasjonen betyr ekstremt mye både økonomisk og kvalitetsmessig, sier Jan Tore Bosåen, prosjektleder i Helsenett.

For pasientene betyr omleggingen et mer effektivt og kvalitativt bedre helsevesen. Dagens situasjon oppleves som et stort problem for store pasientgrupper, blant annet på grunn av tregheten.

- Det største problemet i helsesektoren i Norge er kommunikasjonen mellom sykehus og primærhelsetjenesten. Å forbedre dette vil bety svært mye for pasientene, som betaler prisen for den dårlige kommunikasjonen vi har i dag, sier Stener Kvinnsland, rådgiver i Den Norske Kreftforeningen.

På sikt skal Helsenett også være grunnlaget for å utnytte de mer avanserte mulighetene som ligger i telemedisin, slik som for eksempel fjerndiagnostisering og e-læring.

I startfasen installeres Helsenett på Ullevål sykehus, Lillehammer sykehus og Gjøvik sykehus, samt to legekontorer. Øst Norsk Helsenett er en del av den statlige tiltaksplanen for elektronisk samhandling i helse- og sosialsektoren "Si @!". Midt-Norsk Helsenett har allerede brukt avanserte tjenester som nett-overføring av røntgenbilder og lignende i lengre tid, noe som har spart både penger og meneskelige ressurser i regionen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra