JUSS OG SAMFUNN

Syv barn døde: Foreldre saksøker Tiktok for ikke å stoppe «blackout challenge»

Anmelder Tiktok for et produktdesign de mener gjorde barna avhengig av utfordrings-videoer.

Tiktok er anmeldt etter syv barnedødsfall.
Tiktok er anmeldt etter syv barnedødsfall. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic/Reuters/NTB
8. juli 2022 - 15:30

I 2021 døde syv barn og unge fordi de kvalte seg selv i et forsøk på å gjennomføre en såkalt blackout challenge, som går ut på å filme seg selv mens man kveler seg til man besvimer. Nå har foreldrene til to av barna – to jenter på åtte og ni år – saksøkt Tiktok fordi de mener selskapet har skylden for at døtrene deres døde, skriver teknologinettstedet Ars Technica.

I søksmålet, som ble levert inn til en domstol i California 30. juni, hevder foreldrene at jentene ble avhengig av Tiktok og at de ble matet med en konstant strøm av tilsynelatende harmløse videoutfordringer, til de til slutt døde etter å ha forsøkt å gjennomføre «blackout»-utfordringen.

Angriper produktdesignet

Søksmålet forsøker ikke å ramme de som laget blackout challenge-videoene, eller ta Tiktok for å ha distribuert videoene. I stedet krever foreldrene erstatning fordi de mener Tiktoks produktdesign ledet barna til de skadelige videoene.

– Tiktok har med overlegg brukt milliarder av dollar for å utforme produktet slik at det oppmuntrer og setter barn og ungdom i stand til å sende innhold som de vet er problematisk og svært skadelig for den mentale helsen til de mindreårige brukerne deres, står det blant annet i søksmålet.

Forbrukerrådet og Datatilsynet gir tommel ned til alderssjekk i sosiale medier.
Les også

Forbrukerrådet og Datatilsynet gir tommel ned til alderssjekk

– Kunne hindret dødsfall

Social Media Victims Law Centre (SMVLC), som fører saken for foreldrene, har i en melding oppsummert søksmålet på følgende måte: «TikToks utforming av sitt sosiale medium resulterer i et vanedannende produkt som ikke er trygt for brukerne og som ikke advarer barna og foreldrene deres om at TikTok er vanedannende og sender skadelig innhold inn på deres «For deg»-side som kan være farlig for dem.»

SMVLC mener det var mye Tiktok kunne gjort for å hindre at andre barn led samme skjebne, etter at det første av de syv barna døde. I stedet mener de Tiktok fortsatte å promotere den livsfarlige utfordringen med stadig nye videoer.

Noen mener bruk av sosiale medier hemmer utvikling av sosiale ferdigheter. Andre har hevdet at det tvert imot kan fremme slike sosiale ferdigheter. Forskerne fant hverken støtte for det ene eller det andre.
Les også

NTNU-forskere: De mest aktive på sosiale medier er også mest aktive offline

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.