T68i - det flasker seg for EricsSony

SonyEricssons T68i-mobil skremmer vannet av Nokia, men gir japansk-svenskene gode kort for fremtiden.

SonyEricssons første baby, T68i har kommet på markedet. Den er en oppgradering av T68 som har vært på markedet en god stund, men har en del snadder som gjør den svært ettertraktet.

En ting er selvfølgelig fargeskjermen og det mikro-sexy designet, som forøvrig en del anmeldere har ment er mindre vellykket enn på T68. Vi liker designet godt, men savner kanskje gummieringen på baksiden av T68.

Ellers er T68i en ren programvareoppdatering i forhold til T68, men denne programvareoppdateringen har ført til mye bråk. Mange mobilbrukere mener SonyEricsson har utsatt oppdateringen i en evighet, og det har vært levert mye kjeft rundt omkring på forskjellige nettsteder som er dedikert modellen.

Det gikk konkrete rykter om oppgraderingen av T68 denne uken, men disse viste seg å ikke stemme helt. Produktsjef Mats Nevelius vet heller ikke når denne blir tilgjengelig på de forskjellige mobil-servicepunktene rundt omkring.

Den oppdateringen det snakkes om er ikke ueffen, på ingen måte. Den gir blant annet tilgang til mobilbransjens kommende hellige melkeku, MMS, eller Multimedia Messaging Services, som er et meldingsformat som lar deg sende bilder, lyd og langt mer tekst enn dagens SMS.

Du får også mer minne, som er et resultat av at de hemmelige spillene er fjernet, dessuten får du muligheten til å bruke SonyEricssons Communicam når det kommer på markedet.

T68i føles atskillig raskere i menynavigasjonen enn sin forgjenger, noe som kan være på grunn av en helt ny omfordeling i minnesystemet. Den gjør det også enkelt å lagre langt flere bilder på telefonen, noe som kan bli en grei mulighet når Communicam kommer på markedet i juni.

Telenor har åpnet for MMS i sitt nett, og det til og med gratis, noe som sikkert skyldes at det ikke er så mange som har MMS-telefoner enda. Netcom har enda ikke lansert sine tjenester.

Telefonen leveres med flere MMS-demoer, og det er fritt vilt å lage sine egne - selv om Telenor ikke kan garantere at de kommer frem siden nettet er ustabilt for tiden.

Bildene og grafikken er forbedret på denne telefonen - du kan velge tema som Classical, Spring, Summer, Autumn og Winter, og du får 55 bilder som du kan legge inn som bakgrunner eller skjermsparere, sende til venner eller slette for å gjøre plass til dine egne bilder, som lastes inn via WAP, Bluetooth eller infrarød-kobling. Du kan også legge inn bilder av dine venner så du får trynet deres opp på skjermen når de ringer.

Det er også mye fett du kan gjøre med komposisjonsprogramvaren som følger med telefonen, og den kan også bruke som diktafon eller til å ta opp annen lyd. Også denne lyden kan sendes som MMS etter hvert.

For spillfrikene kan det velges mellom Arimona, Contrary, Erix, Four Piles, Naval Fleet (Battleship-klone), North Territory, Q eller Yukon Struggle. Det er selvfølgelig mulig å spille mot andre T68-brukere via Bluetooth, så du kan sprenge krigsskipene deres i 256 farger på den lille men veldig klare 80x101-punkters skjermen.

SonyEricsson har jobbet litt med profil-instillingene - en kan nå sette dem til automatisk å tilpasse seg til kalenderen, om du for eksempel har et møte mellom klokken 12 og 15 en onsdag, så stiller telefonen seg inn på riktig profil for deg. Dessuten har kalenderen fått en effektiv søkefunksjon.

Men det er selvfølgelig ikke bare snadder-faktoren som er hevet i denne telefonen. SonyEricsson har gitt den en av de første WAP 2.0-nettleserne på markedet, og denne støtter XHTML som lar applikasjonsutviklerne mekke webapplikasjoner for både web og WAP. Kombinert med SyncML (synkronisering) og WTLS (Wireless Transport Layer Security) gir T68i mye kraft i en liten pakke. men mye kraft hjelper ikke om du ikke har batterikraft igjen. Den oppgitte batteritiden holder ikke vann i det hele tatt - telefonen flater ut etter fire dagers vanlig bruk. Dette får vi håpe bedrer seg med strømstyring eller nye batterier, for det holder ikke å måtte slepe på en batterilader til alle tider.

Vi hadde ingen problemer med å sette opp telefonen for GPRS, og bare for å ha sagt det - WAP over GPRS med fargeskjerm er akkurat like bra som alle sier - det funker faktisk.

Om du er interessert i å vite mer om telefonen og tilgjengelige tjenester, anbefaler vi Esato.com eller SonyEricssons nettsted.

Til toppen