Taiwan-selskap vil bygge halvlederfabrikk i Shanghai

Verdens største produsent av skreddersydde brikker, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, vil bygge en fabrikk i Shanghai.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) produserer brikker for store produsenter som Intel, Motorola og STMicroelectronics, og leverer også elektroniske komponenter til Microsofts spillkonsoll Xbox. I slutten av juli kunngjorde selskapet at salgsprognosene for resten av året måtte revideres nedover, og at omsetningen i tredje kvartal ville være lavere enn i andre. Som følge av dårligere inntjening, måtte investeringer i nytt produksjonsutstyr i 2002 reduseres fra 2,5 milliarder dollar, til under 2,0 milliarder dollar. Kunngjøringen kom samtidig med et tilsvarende varsel fra Intel, og bidro til et generelt kursfall for halvlederindustrien verden over.

Kunngjøringen om at TSMC vil bygge et produksjonsanlegg i Shanghai, kan følgelig ikke tolkes som et uttrykk for ny optimisme i bransjen, skriver Wall Street Journal. Det uttrykker heller et ønske om å få en tilstedeværelse i Folkerepublikken, etter at den taiwanske regjeringen nylig vedtok å oppheve regler som hindret landets - provinsens - halvlederprodusenter fra å etablere seg der. De nye reglene tillater etablering, på betingelse av det ikke benyttes ny produksjonsteknologi, men i stedet overføres foreldet utstyr fra utrangerte anlegg i Taiwan.

TSMC opplyste om sin hensikt i en børsmelding, men har ennå ikke sendt en formell søknad. En eventuell drift i Shanghai vil antakelig først komme i gang om et års tid.

Shanghai er i ferd med å markere seg som Kinas viktigste område for halvlederproduksjon, og en rekke Taiwan-selskaper har signalisert at de er interessert i å etablere seg der.

Til toppen