JUSS OG SAMFUNN

Tar nettskyen inn i varmen

Heretter skal offentlig sektor vurdere skytjenester, har regjeringen bestemt.

MÅ LAGRES I NORGE: Arkivloven av 1992 slår fast at arkivverdig materiell ikke lovlig kan føres ut av landet. Det gjelder også sikkerhetskopier. I denne artikkelen svarer skypionerene Moss og Narvik kommune at Riksarkivets avklaring ikke får konsekvenser for dem.
MÅ LAGRES I NORGE: Arkivloven av 1992 slår fast at arkivverdig materiell ikke lovlig kan føres ut av landet. Det gjelder også sikkerhetskopier. I denne artikkelen svarer skypionerene Moss og Narvik kommune at Riksarkivets avklaring ikke får konsekvenser for dem. Bilde: Per Ervland
22. apr. 2016 - 13:31

Regjeringen la denne uken fram en nasjonal strategi for bruk av skytjenester.

Lovlig sent, kan man kanskje innvende. For i likhet med næringsliv og innbyggere har også offentlige virksomheter lenge ivret for, eller for lengst tatt i bruk nettskyen med tjenester levert fra IT-gigantenes digre datasentre i utlandet.

Leveransene har utfordret lover og regler, noe særlig kommunene Moss og Narvik fikk oppleve for fem år siden. Deres kamp ble riktignok kronet med tillatelse, etter mye om og men.

Siden har mye skjedd. Både ved modning av teknologien, der utvikling drives av svimlende investeringer fra en samlet bransje, men også ved skjerpede krav til effektivisering og fleksibilitet hos leverandør så vel som kundene.

KMD-minister Jan Tore Sanner slår fast at offentlig virksomhet skal vurdere skytjenester.

Det gjør han nettopp med kostnadseffektivitet og fleksible IKT-løsninger som argument.

– I årene som kommer må både offentlig sektor og næringslivet i Norge bli mer produktive. Skytjenester kan bidra til kostnadseffektive og fleksible løsninger, sier Sanner i en pressemelding.

Kommunal- og moderniseringsministeren la i forrige uke også fram regjeringens nye IKT-politikk.

Tøvær for skybruk

Prinsippet om at offentlig virksomhet skal vurdere skytjenester, som alternativ ved anskaffelse av IKT, tas inn som anbefaling i årets digitaliseringsrundskriv. Rundskrivet gjelder for all virksomhet i statlig sektor.

– Skytjenester skal vurderes på linje med andre løsninger, når en står overfor større endringer eller omlegging av IKT-systemer eller –drift, står det å lese i strategidokumentet.

Usikkerhet knyttet til hva som er lov å gjøre, noe som har vært oppe til diskusjon i minst fem år, samt om skytjenestene er sikre nok, skal den nye strategien forsøke å avklare.

Her er noen av punktene i departementets plan:

  • IT-direktoratet Difi får i oppdrag å stable på beina et eget kompetansemiljø, samt en nettjeneste der virksomheter som ønsker å ta i bruk nettskytjenester skal få råd og bistand.
  • KMD vurderer opprettelse av en mulig markedsplass eller innkjøpsordning for skytjenester rettet mot offentlig sektor.
  • Arkivloven eventuelt tilhørende forskrift skal bli revidert. I prosessen skal det vurderes behov for tilpasninger, slik at offentlige organer kan flytte arkiv til skytjenester med servere/lagring i utlandet.

Strategidokumentet bygger videre på signalene regjeringen ga allerede høsten 2014, da de varslet en kartlegging av juridiske hindre for bruk av nettskyen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.