Tar snyltere med Street View

Skattefuten identifiserer juks rett fra pc-en.

Tar snyltere med Street View
Googles Street View-biler knipser bilder gatelangs. På godt og vondt. Bilde: Google

Googles prosjekt med å fotografere gater og stier for å berike sin karttjeneste har ofte skapt kontrovers.

Bilene med særegne kameratårn på taket har vært stanset eller anmeldt i en rekke land, både av hensyn til personvern og sikkerhet. De har også vært utsatt for hærverk enkelte steder.

Kreativ skattefut

På den annen side har Street View definitivt også sine tilhengere, og det oppdages stadig nye fiffige bruksområder.

Det inkluder baltiske myndigheter, som nå har tatt i bruk Googles tjeneste som et verktøy for å avdekke skattesnytere.

Kontrollører fra skatteetaten i Litauen sitter nå komfortabelt foran pc-en på kontoret, mens de cruiser rundt i virtuelle gater på jakt etter økonomiske misligheter.

Det siste halvåret har de identifisert 100 huseiere og 30 byggefirmaer, som alle er mistenkt for å ha unndratt seg beskatning eller andre ulovlige forhold, som oppføring av bygninger uten tillatelse, skriver Boston Globe.

Skattedirektoratet sier til avisen at de bruker Street View for å identifisere mulige lovbrudd. Når det skjer får huseieren besøk av kontrollører.

Deres kolleger i Estland gjør akkurat det samme, ifølge landets nasjonale kringkaster, EER.

– Det er et nyttig verktøy, for eksempel om en person oppgir lav eller ingen inntekt, men bor i et dyrt hus, sier en talsperson for estlandske myndigheter til EER.

Avsløres på nett

En rekke lands myndigheter og forsikringsselskaper har tidligere røpet at de ikke går av veien for å bruke nettjenester for å oppdage juks. Nav sjekker blant annet Facebook for å ta trygdemisbrukere.

Greske myndigheter har også tatt i bruk satellittbilder for å avsløre husstander som ikke har oppgitt svømmebasseng, noe som i Hellas er et skattepliktig gode.

    Les også:

Les mer om: