FORBRUKERTEKNOLOGI

Tatt på senga av Kindle

- Dette vil sette fart på e-bokutviklingen i Norge, sier Gyldendals informasjonssjef.

Informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.
Informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.
7. okt. 2009 - 10:39

- Fleiper du? Dette høres ut som aprilsnarr.

Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset blir svært overrasket når vi konfronterer ham med nyheten om at lesebrettet Kindle kommer til Norge.

Han er rask med å understreke at han synes nyheten er veldig spennende.

- Dette kommer til å sette fart på e-bokutviklingen også i Norge, det er helt sikkert.

Buset sier til digi.no at han opplever Kindle som et veldig interessant apparat å bruke. Han fremhever spesielt Amazons brukervennlighet ved salg og distribusjon.

- Det finnes mange lesebrett på markedet, men ingen som er så enkle for kundene å forholde seg til.

Misliker lukket løsning

Kindle blir en stor utfordring for norsk bokbransje ifølge Gyldendals informasjonsjef, under forutsetning av at løsningen blir like «silkemyk å bruke som i USA».

Han er imidlertid rask med å påpeke det han mener er Kindles store svakhet: løsningen er lukket.

- Mange misliker Kindles tekniske kopisperre, og det gjør jeg også. Jeg mener det er en kortsiktig løsning. At bøkene låses til ett apparat synes jeg ikke er en god løsning, sier Buset, som selv holder seg med Sonys konkurrerende lesebrett, Reader.

Kan ikke konkurrere på pris

Bøkene i nettgiganten Amazons bokhandel tilbys til svært lave priser. Buset heller isvann i årene på de som tror at den norske forlagsbransjen vil legge seg like lavt.

- Det foregår en intens priskrig på nye bestselgere i USA nå. Vi må ikke innbille oss at det går an å lage gratis bøker i et så lite språksamfunn som Norge.

- Hvilke følger får Kindle-nyheten for norske forlag?

- Så langt jeg kan se, er det en viktig begivenhet at Kindle kommer til Norge. Det er ingen i Norge som har kommet i gang med volumsalg av lesebrett ennå. Faktisk er det nesten ikke mulig å oppdrive lesebrett i norske butikker. Hvis Amazon frister mange kunder vil Kindle kunne få en «first mover»-posisjon i Norge som utfordrer oss.

Forsinket norsk e-bokløsning

Mange har kritisert en samlet norsk bokbransje for å være sendrektige med e-bøker. Et felles prosjekt om å lage en bransjeløsning for salg av norske boktitler står etter planen klar neste måned.

Informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.
Informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.

Men ennå vil det trolig gå noe tid før du og jeg kan handle digitale norske bøker gjennom den nye plattformen.

Buset har tidligere uttalt at han ikke tror forlagene vil begynne å tilby e-bøker før våren 2010. At Kindle nå blir tilgjengelig på det norske markedet tror han kan få følger for forlagenes lanseringstidspunkt.

- Vi kan ikke utelukke det.

Den norske bransjeløsningen er ikke bundet opp mot et enkelt produkt slik Amazon gjør det med sin Kindle. Alle åpne lesebrett skal kunne benyttes.

- Det kan være en advarsel til norske kunder som vurderer å kjøpe Kindle. Hvis Kindle fortsetter å hindre kundene fra å lese andres bøker så vil dette lesebrettet muligens ikke fungere mot norske bøker. Vi er tilhengere av fortsatt fri konkurranse på markedet.

- Hva med en avtale mellom norske forlag og Amazon?

- Jeg kjenner ikke til at noen har hatt den tanken. Det vi vet om betingelsene til Amazon og Kindle er noe av grunnen til at vi ønsker å bygge en egen løsning. Det blir for lite igjen av verdikjeden hvis vi skal handle med dem.

- Det betyr ikke at vi ikke skal handle med dem, men å handle med dem som eneste aktør tror vi ikke er lurt.

Han avslutter med å understreke at forlagene slett ikke er livredde for Kindle.

- Vi ønsker alternativer og åpne løsninger. Hadde vi lagt oss på rygg og godtatt at Amazon løste dette for oss, ville vi fått et monopol.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra