Teddybjørnviruset slår til om 14 dager

Teddybjørnviruset slår til om 14 dager

Du vet det snart er jul når mailboksen oversvømmes av elektroniske juletrær, jinglende bjeller, matematiske utlegninger om julenissens vanskelige oppdrag på julaften og slikt. Én av førjulshilsnene inneholdt det livsfarlige teddybjørnviruset. Les, og vær advart mot å gå i bjørnefella.

Jeg fikk en epost som advarte mot en teddybjørn som skulle ha invadert min PC. Den kom fra en person jeg har kjent i mange år, og har tillit til, og det var derfor med en dyp nyve i pannen jeg leste gjennom materialet han sendte meg på mandag. Mailen opplyste blant annet om følgende:

I have been told that I have been infected by a virus that is not detectable by the latest versions of Norton or McAfee - and I have the latest. Allegedly it sits dormant for 14 days and then damages your system. It is sent automatically to everyone in your address book by Messenger, whether or not you send emails.

To get rid of it do the following.
1. Go to Start
2. Click Find or Search on the C drive
3. Choose files or folders
4. Type name jdbgmgr.exe

DO NOT OPEN this file - the virus has a teddy bear logo. Delete by holding down Shift (so it does not go to the recycle bin) and right click and delete.

If you have been infected you must contact everyone in your address book

Good Luck


Jeg gjorde som han foreslo, og søkte etter filen på egen PC, og skrekk og gru, den ble funnet, intakt med teddybjørn og det hele. Min første innskytelse var å løpe tilbake til Outlook'en min og sende en advarsels-mail til alle mine kontakter. Heldigvis gjorde jeg ikke det med en gang. I stedet la jeg inn jdbmgr.exe i søkefeltet på Google. Det gikk nøyaktig 0,09 sekunder før de første 30 av 334 treff dukket opp på skjermen min.

Allerede første tilslag indikerte at dette var det man på godt nynorsk kaller en hoax, en slags practical joke, hvor clou'et er å skape en slags kjedebrevlignende slette- og videresendingseffekt. Genialt enkelt faktisk, og med tildels samme effekt som et ordentlig virus. jdbmgr.exe er nemlig en viktig systemkomponent i Windows. Du bør definitivt ikke slette denne filen.

Teddybjørnen er en ny form for hærverk, et slags manuelt spredd virus som krever gjødsling med solide doser tillit dersom det skal vokse og spre seg. Ved at mennesker man har tillit til forledes til å sende det videre, skapes det en grobunn for ytterligere spredning. Min venn gikk i fella og var nok ganske flau for det. Men mange kunne kommet til å gjøre den samme tabben, - det var nære på at jeg hadde ramlet i den selv. Kombinasjonen av at det er en du kjenner som sender mailen, at du faktisk finner filen det er snakk om, den underlige teddybjørn-logo'en, sammen med følelsen av hastverk, gjør lett at man handler før man har tenkt.

Så se denne historien som en velment advarsel i det du går inn i den søte juletid. Unngå bjørnefella. Før du videresender en mail du ikke føler deg helt trygg på, synger du nedenstående vers fra den gamle barnesangen Grethe Kausland i sin tid ble barnestjerne med. Gjenta tre ganger.

Se på min lille Teddy, du,
han danser rundt på gulvet nu.
Der bukker han til dukken min,
så bugger de i stuen inn.
Det er så veldig gøy å se,
så vi må alle sammen le.
Min lille Teddy heter Per,
tenk, han ser på meg og ler!
Til toppen