TELEKOM

Telekom-tiltak i kø etter jordskjelvet

Satellittelefon, gratis mobildata og digitalt personsøk i Nepal.

Jordskjelv har slått ut infrastrukturen i Nepal, et land som fra før er dårlig rustet på området. Bildet er fra Bhaktapur.
Jordskjelv har slått ut infrastrukturen i Nepal, et land som fra før er dårlig rustet på området. Bildet er fra Bhaktapur. Bilde: Bernat Armangue
28. apr. 2015 - 09:49

Flere norske og internasjonale hjelpetiltak er satt i gang for å gi bedre kommunikasjon i de jordskjelvrammede områdene i Nepal.

Mandag dro et team fra Telekom uten grenser til landet for å etablere satellittelefon-forbindelse lokalt og med omverden.

Mobilselskapet Telia Sonera spanderer gratis mobildata, samtaler og tekstmeldinger mellom Norge og Nepal.

Google har etablert en egen versjon av Person finder for landet.

Tilbakeblikk: Tilbyr IT-hjelp til Filippinene

80 frivillige

Télécoms sans frontières, TSF, er en uavhengig organisasjon med base i Frankrike og regionskontorer flere steder i verden.

TSF har tilgang til 80 frivillige eksperter verden rundt. Det dreier seg om blant annet IT-kyndige i mobilselskaper og folk med kommunikasjonsbakgrunn fra militæret.

Like viktig er logistikk-kompetanse og rene fotfolk som kan holde orden på køen av katastrofeofre som har behov for å komme i kontakt med pårørende.

Spesialister

Nå er et team med spesialister på mobil kommunikasjon sendt ut fra hovedkvarteret i Pau i Frankrike.

I tillegg kommer det inn folk fra regionskontoret for Asia.

– Nå er målet raskt å få på plass telefontjenester for de som er rammet av naturkatastrofen, melder Johanna Toix i kommunikasjonsstaben.

Husker du denne? Telekomeksperter evakuert

Koordinering

Vel så viktig er telekommunikasjon for hjelpeorganisasjoner og koordinerende enheter.

Bistanden strømmer til Nepal, samtidig som infrastrukturen er ødelagt. Det gir utfordringer med å koordinere hjelpeinnsatsen.

Her skal satellittforbindelsen i regi av TSF være et bidrag.

Dersom behovet øker, har TSF flere team i beredskap.

Mobildata

Her hjemme varslet Telia Sonera mandag at alle samtaler og sms mellom Norge og Nepal går kostnadsfritt for deres brukere. De som befinner seg i Nepal har i tillegg tilgang til fri databruk.

Nulltakseringen gjelder alle Netcom, Tele2, Chess, One Call og My Call inkludert kontantkort frem til lørdag 2. mai.

– Vi ønsker å gjøre det enkelt og kostnadsfritt for de som er berørt av jordskjelvet å komme i kontakt med familie og venner i Norge og Nepal, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Sonera Norge.

Sms fra Google

Google har snekret en tilpasset versjon av Person finder, som et bidrag til å lokalisere mennesker etter jordskjelvet.

Her kan du etterlyse personer som er savnet eller oppgi informasjon om folk du tror andre leter etter.

Internettforbindelsen er ikke den beste i det aktuelle området. Derfor fungerer tjenesten også ved hjelp av tekstmeldinger.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.