Telenor kan få kontroll i Østerrike

Både det tyske energiselskapet E.ON og det østerriske entrepenørselskapet RHI er på vei til å selge seg ut av det østerrikske mobilselskapet Connect Austria. Telenor er blant aksjonærene som vil øke eierandelen og kan sikre seg aksjemajoritet.

Telenor ønsker seg aller helst en majoritetsrolle i selskapet skriver østerrikske WirtschaftsBlatt. Avisen opplyser ingen kilder for saken, men skriver at E.ON og RHI vil selge sine aksjer og at Telenor er en villig kjøper av aksjene.

Salget av E.ON sine teleaksjer i Østerrike kommer etter et tilsvarende salg i Tyskland, der selskapet har solgt sin aksjepost på 45 prosent i Viag Interkom til British Telecom.

Det er i dag fem aksjonærer i Connect Austria, som foruten E.ON og RHI består av Telenor og Tele Danmark. Orange er nummer fem, og det har lenge vært varslet at selskapet skulle selge seg ut da Mannesmann ble kjøpt av Vodafone i vår. Senere er Orange solgt videre til France Telecom, noe som åpenbart har stanset selskapets salgsiver.

Det betyr at aksjefordelingen fremdeles er E.ON med 30 prosent, RHI med 20 prosent, Telenor og Orange med 17,45 prosent og Tele Danmark med 15 prosent. Eierne har gjensidig forkjøpsrett, og Telenor kan med sin andel av aksjene skaffe seg i underkant av 20 prosent av E.ON og RHIs aksjer, om Orange og Tele Danmark benytter sin forkjøpsrett.

Men i Tele Danmark fokuserer selskapet nå virksomheten i markeder der Østerrike ikke inngår, noe som åpner for at Telenor skal kunne overta en større del av aksjene, faktisk en majoritetsaksjepost. At Telenor er på kjøpern kan en også lese av at den erfarne mobilskafferen til Telenor, Christian Erlandsen har overtatt ansvaret for Østerrike.

At Telenor er interessert i det østerriske selskapet viser en eventyrlig salgsvekst. Ved utgangen av september satt selskapet med nær en million kunder og 18 prosents markedsandel.

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard vil ikke si noe om Telenor vil kjøpe seg opp, men generelt om mobilsatsingen i Østerrike sier han at det er et bra prosjekt som vokser raskt.

Til toppen