Telenor kan tape mobillisens Sør-Afrika

Den sørafrikanske telemyndigheten (Satra) har etter en ny gjennomgang av seks søkere kommet til at det saudiarabiske selskapet Cell C må vurderes som bedre kvalifisert enn et konsortium bestående av Telenor og Telia.

Satra vil derfor anbefale at Cell C blir valgt som mottaker av landets tredje mobillisens foran blant annet Telenor/Telia.

I en pressemelding fra Satra heter det at en vil anbefale overfor landets samferdselsminister å tildele Cell C den nye GSM-lisensen.

Dermed kan den siste rest av fellesprosjekter mellom Telenor og Telia falle død til jorden dersom anbefalingen fra telemyndigheten ikke omstøtes fra politisk hold.

Telenor har tidligere varslet at selskapet vil klage på innstillingen dersom selskapet ikke mottar mobillisensen sammen med Telia.

Allerede i slutten av februar meldte Satra at mobillisensen skulle tildeles Cell C, også den beslutningen klaget Telenor på.

Det Telenor og Telia reagerte på er at konsortiet som fikk tildelt lisensen ikke har med seg særlig mobilkompetanse.

Satra har imidlertid vært utsatt for sterke korrupsjonsanklager og trusler om rettssak fra flere av de seks aktuelle mottakerne av mobillisensen.

Mobillisensen er svært viktig, for landet er Afrikas desidert best utviklede mobilmarked med 70 prosent av de afrikanske mobilbrukere eller 5,4 millioner kunder fordelt på to selskap. Det sørafrikanske mobilmarkedet vokste med 100 prosent siste år, og de to mobilselskapene som deler på markedet er MTN og Vodacom med henholdsvis 3 millioner og 2,4 millioner kunder.

Til toppen