De færreste handler på Internett i frykt for å bli svindlet. Databransjen, bankene og kortselskapene har forsøkt å utvikle trygge systemer, men deres SET-standard har blitt massiv kritisert for den høye brukerprisen og tungtvint bruk.
I det stille har derfor Telenor POS og Telenor Link utviklet DIP (Direkte Internett Penger), et nytt system for små pengetransaksjoner, som de ruller ut i disse dager. Dermed kan telegiganten tilby den norske Internett-bransjen et sikkert, sertifikat-basert system for å ta seg betalt for blant annet avisartikler og annen informasjon.
Systemet er basert på forhåndsinnbetalte penger og har en handlegrense på 1000 kroner (Slik fungerer DIP)
- Vi mener vi har utviklet et effektivt småpengesystem som Internett-bransjen har drømt om siden oppstarten i 1993/94, sier Øistein Westgaard, markedsdirektør i Telenor POS til digi.no.
- Hittil har vi holdt en lav profil for å sikre oss at det tekniske fungerer. Nå er vi klar og allerede i dialog med en rekke norske selskaper som selger både informasjon, produkter og programvare på Internett.
DIP-systemet er noe forsinket - digi.no skrev om systemet først gang i juni i fjor (se peker til relatert artikkel nedenfor). DIP skal få et nytt navn, men skal ellers være ferdig. I går signerte web-hotellselskapet Fastweb som første kunde avtale med Telenor POS. Meningen er at eiere av sider på Fastwebs server skal kunne starte salg på Internett med DIP-systemet.
Etter hva digi.no forstår, arbeider også multimedia-butikkjeden Akers Mic med å ta i bruk DIP.
Westgaard ser at det har vært gjort mange forsøk på å lage systemer for sikre småtransaksjoner, men at ingen til nå har lykkes særlig godt - i hvert fall ikke kommersielt.
- Først nå er teknologien moden samtidig som det finnes nok kunder og leverandører på Internett til å skape en rasjonell drift. Vi har brukt flere år og lært av feilene andre, blant annet SET-alliansen, har gjort, sier markedsdirektøren til digi.no.
Telenor POS forteller at de også bygger på sin lange erfaring med betalingssystemer for Telenor og butikkbransjen samt driftskompetansen fra Dataservice i Telenor Programvare.
I USA, det eneste landet der Internett-handel har oppnådd et nevneverdig stort volum, bruker de fleste SSL-systemet til å sende ordre direkte mellom kunde og leverandør. Få har tatt i bruk SET-systemet på grunn av manglende programvare og hard kritikk for at systemet er tungvint å innstallere og å tas i bruk. Dessuten tar Visa og Europay flere kroner per transaksjon, noe som gjør SET til et system for større varekjøp.


Westgaard vil ikke oppgi hva en DIP-transaksjon vil koste og forteller at Telenor Pos diskuterer prismodeller der leverandørene må betale mens brukere ikke belastes.
- Jeg kan fortelle at med DIP-systemet blir det greit å kjøpe informasjon eller varer helt ned til ti kroner. Dette vil gjøre det mulig for aviser å ta seg betalt for eksempel ti søk eller tilgang i én uke, mener markedssjefen.
Selv om det finnes flere internasjonale konkurrenter, mener Westgaard at DIP-systemet kan selges til utlandet så snart det har bevist at det fungerer i bred målestokk.
- Dette er helt sikkert interessant for de store internasjonale programvare-leverandørene, mener Westgaard.