JUSS OG SAMFUNN

Telenor mener Schibsted snylter

Berit Svendsen i Telenor vil ikke lenger ha Schibsted som gratispassasjer på telenettet.

9. juli 2007 - 09:19

Telenors beslutning om å koble seg av det såkalte NIX-punktet (Norwegian Internet Exchange) som binder Internett sammen i Norge, har satt sinnene i kok hos flere innholdsleverandører.

Telenor på sin side vil ikke lenger betale for en mektig innholdsindustri som snylter både på telenettet og det store flertallet som betaler for seg. I Norge dobles trafikken på Internett hvert år.

I en kronikk i Schibsted-eide Aftenposten i dag trekker divisjonsdirektør for Telenors fastnett, Berit Svendsen, fram Schibsted som det fremst eksempelet på gratispassasjer. Uten å betale sender Schibsted 250 ganger mer trafikk inn i telenettet enn det de selv tar i mot.

Dermed oppstår en skjev fordeling av Internett som i utgangspunktet skal være et spleiselag mellom likeverdige telepartnere som har egne nettverk, og som utveksler omtrent like mye trafikk seg imellom.

- Slike innholdsleverandører snylter på spleiselaget, og skaffer seg en urettferdig konkurransefordel på bekostning av det store flertallet av innholdsprodusenter som følger spillereglene og betaler for sin trafikk, skriver Svendsen.

digi.no skrev på fredag om hvordan Schibsted står som eier av flere av de ti mest leste nettstedene i Norge, der VG Nett topper listen, etterfulgt av pengemaskinen Finn.no og Aftenposten. Finn.no er den klart største aktøren på rubrikkannonser i Norge, og har blitt en av Norges største nettsuksesser med 1,3 millioner unike brukere i uken og 145 millioner sidevisninger.

    Les også:

Kun Schibsted-eide VG er større på antall sidevisninger.

Allerede i november i fjor var overskuddet i Finn.no større enn i Aftenposten. Etter årets ni første måneder hadde Finn.no et driftsresultat på 120 millioner kroner, mot 116 millioner kroner for Aftenpostens papiravis.

Etter det digi.no kjenner til vil endringen i NIX-samarbeidet innebære en ekstra kostnad på én million kroner i året for Schibsted.

Svendsen mener debatten ikke har noe med nettnøytralitet å gjøre, som innebærer at teleoperatørene skal behandle all trafikk i nettet likt. Etterhvert har Internett blitt samfunnskritisk, og noen aktører krever ekspresslinjer.

I Norge leier teleselskaper ut slike linjer som prioriterer bankbetaling, telemedisin og nødetater.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.