Telenor og Sonera konkurrerer om moskovittene

Både Telenor og finske Sonera vil konkurrere om Moskvas mobilkunder etter at Sonic Duo hvor Sonera eier en tredel har fått Moskva-områdets tredje GSM-lisens.

Sonera blir da sammen med Telenor to av de tyngste europeiske investorene i russisk telekomvirksomhet. Sonera eier Sonic Duo sammen med Central Telegraph Mobile (65%), og selskapet må blant annet som en del av bytteavtalen bygge militærboliger for 25 millioner dollar.

Det russiske telekommunikasjonsdepartementet har tildelt mobilfrekvenser for GSM 900/1800 som gjelder for Moskva-regionen, som sammen med St. Petersburg er landets to økonomiske tyngdepunkt.

Telenors engasjement i russisk mobiltelefoni er gjennom et eierskap på vel en tredel i Vimpelcom som i drag selger mobiltelefoni i Moskva. Telenor eier også en del av North-West GSM i St. Petersburg sammen med blant annet Sonera og Telia.

Selve nettkostnadene for Sonera ventes å nå opp i 2,7 milliarder kroner over 10 år og selskapets satsing skal gi god nok dekning for et område i og rundt Moskva som dekker 15 millioner innbyggere. Til neste år skal nettet ha 60 prosent dekning innenfor lisensområdet og Sonic Duo skal da sitte med 15.000 abonnenter. Planen er i løpet av 2003 å ha 160.000 kunder og 780.000 i 2010 samtidig med 95 prosent geografisk dekning.

Foruten Vimpelcom vil Sonera møte hard konkurranse fra Mobile TeleSystems der Deutsche Telekom er inne på eiersiden. Begge selskapene har hver seg vel en halv million kunder på GSM i dag.

Ifølge Dagens Industri mener Vimpelcom at det ikke er plass for en tredje operatør selv med den økningen som har vært i markedet. Bakgrunnen for økningen er blant annet innføring kontantkort som har redusert kostnadene for å bruke mobiltelefoni dramatisk. Dette har da også skapt røde tall i begge selskapenes regnskap.

Ifølge Sonera kommer selskapet til å samarbeide med Tsentralnyj Telegraf, som er et datterselskap av det nasjonale russiske teleselskapet Svjazinvest.

Til toppen