Telenor overtar en tredel av Esat Telecom

Tormod Hermansen sitter slett ikke igjen med Svarteper etter spillet om det irske teleselskapet Esat Telecom. Det som skulle være Esats hvite ridder, British Telecom, viste seg å være Tormods sverddrager.

Tormod Hermansen sitter slett ikke igjen med Svarteper etter spillet om det irske teleselskapet Esat Telecom. Det som skulle være Esats hvite ridder, British Telecom, viste seg å være Tormods sverddrager.

I dag offentliggjorde Telenor en avtale med BT som innebærer at Telenor kan bytte sin eierandel på 49,5 prosent i mobilselskapet Esat Digifone med en eierandel på 33 prosent i moderselskapet Esat Telecom. Avtalen vil trå i kraft når BTs bud på Esat Telecom er godtatt og godkjent.
Les om Tormods irlandsraid:
Hermansen vil svi av 13 milliarder i Irland
Telenor møter irsk mur
Telenors telekrig tilspisses
BT gir Telenor en på tygga
Telenor gir seg for BT

Dersom Telenor utøver aksjebyttemuligheten, noe Hermansen høyst sannsynlig velger å gjøre, har Telenor i tillegg adgang til å øke sin eierandel i Esat Telecom med inntil 49,99 prosent til en pris på totalt 624 millioner dollar (pluss renter). BT forbeholder seg retten til å opprettholde kontroll over Esat Telecom og rett til å utpeke styreformann i selskapet.

Dersom Telenor mot formodning velger å ikke utøve opsjonen til å bytte Digifone-aksjer med Telecom-aksjer i Esat, må nordmennene selge sin eierandel i Esat Digifone til Esat Telecom for 1237,5 millioner dollar.

Konsernsjef Sir Peter Bonfield i BT sier han er svært fornøyd med Telenor-avtalen "og ser fram til å bygge videre på et allerede utmerket godt forhold."

Også konsernsjef Tormod Hermansen smiler selvfølgelig bredt over den nye utviklingen i saken: - Vi har nå muligheten til å utvide vår sterke satsing i Irland, og ser fram til å arbeide videre med BT for å oppnå dette, sier han.

En kan saktens spørre seg om avtalen mellom de gamle og svært så lojale samarbeidspartnerne BT og Telenor har vært planlagt fra første stund. Telenor avviser selvfølgelig dette, men under dagens pressekonferanse i Oslo vedgikk visekonsernsjef Terje Thon at han kontaktet BT prompte da britene tirsdag la inn et bud som var fem milliarder kroner høyere enn det Telenor ønsket å betale for Esat Telecom.

Tirsdag uttrykte konsernsjef Tormod Hermansen overraskelse over at BT var villige til å by "såpass mye" for Esat. Tre dager senere kom altså meldingen om at Telenor betaler like mye for sin eierandel i Esat som det BT blar opp.

Til toppen