BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor: Returordning for gamle mobiltelefoner

Statssekretær Jesper Simonsen i Miljøverndepartementet roser Telenor Mobil som etablerer en returordning for mobiltelefoner før EE-forskriften trer i kraft 1. juli 1999.

Eirik Rossen
24. mars 1998 - 15:16

Fra og med i dag kan du levere inn utrangerte mobiltelefoner hos Telenor Mobils forhandlere. Mobiltelefoner hører inn under den nye EE-forskriften som skal gjøres gjeldende fra 1. juli 1999, og som forplikter hele tele- og databransjen, sammen med produsenter og leverandører av hvit- og brunvarer, til å organisere ordninger for innsamling, gjenvinning og destruksjon av EE, det vil alt av elektrisk og elektronisk utstyr. (Se henvisning til relatert artikkel øverst til høyre.)

Telenor Mobil kommer altså bransjen og konkurrentene i forkjøpet, ved å etablere en egen ordning allerede nå. Ordningen finansieres av Telenor Mobil og organiseres av AS Batteriretur. Innlevert utstyr fraktes til gjenvinningsanlegg i Oscarshamn i Sverige og til Toulouse og Lyon i Frankrike. Forbrukeren skal ikke betale for dette.

Statssekretær Jesper Simonsen i Miljøverndepartementet.
Jesper Simonsen.

- Det er myndighetenes politikk å ikke detaljregulere, men å sette mål for returordninger og etablere krav til utslipp, sier statssekretær Simonsen. - Det er utmerket at Telenor etablerer denne ordningen nå, og har et skikkelig innsamlingssystem på plass over et år tid før forskriften trer i kraft.

Ifølge informasjonsdirektør Anne Ekern i Telenor Mobil er det mer enn 2,5 millioner mobiltelefoner i omløp, mens det bare er 1,65 millioner aktive abonnenter. Mobiltelefoner inneholder både verdifulle materialer som kan resirkuleres, og potensielt helse- og miljøfarlige kjemikalier som ikke må slippes ut i naturen fra avfallsdeponier.

Hos konkurrenten NetCom er det foreløpig ingen planer om å etablere noen egen ordning før EE-forskriften trer i kraft.

- Vi er engasjert i retur- og gjenvinningsprosjektet som bransjen har satt i gang som følge av avtalen med Miljøverndepartementet, sier informasjonsdirektør Gunnar Grythe.

- Senest i går deltok vi på et møte sammen med blant andre departementet, Leverandørforbundet for mobil- og telekommunikasjon og Kontor og datateknisk landsforening. Vi skal bidra til at fellesordningen kommer på plass innen EE-forskriften trer i kraft, men har ingen planer om å gå ut på egen hånd slik Telenor gjør. Men når den tid kommer må jo også Telenor være med på den felles ordningen og være med på å gjøre den så skikkelig som mulig.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.