Telenor-satellitt skytes opp i juni

Det er fremdeles god plass på den norske satellittposisjonen 1 grad vest, men Telenor er aktive i arbeidet med å fylle plassen med nye satellitter. 9. juni er det klart for oppskytning av Thor III, som med unntak av visse forbedringer er en kopi av Thor II.

Kunder er det heller ingen mangel på. Allerede før Thor II ble skutt opp 21. mai i fjor var det tegnet kontrakter for Thor III. Først ute var Kinnevik som tegnet seg for en distribusjonsavtale for TV 1000 Cinema og dansk TV3pluss. Senere har andre kunder kommet til, som det 50 prosent Telenor-eide Canal Digital, SBS og BSkyB.

Thor III skal i tillegg til det nordiske markedet betjene det mellomeuropeiske markedet, der Telenor blant annet distribuerer kringkasting til Slovakia.

I likhet med Thor II skal Thor III betjenes fra Nittedal jordstasjon nord for Oslo.

Så langt har Telenor unngått de problemene som preget oppskytingen av Thor II. Det var først og fremst en militær gransking etter at en bærerakett med militær nyttelast eksploderte få uker før Thors planlagte oppskytning i januar, som skapte problemer og en tre måneders utsettelse til mai.

Satellitter på 1 grad vest:

Transpondere

(analoge)

Antatt levetid
Tele-X

(5 grad ø.)

1 Er faset ut
Thor I 5 2002+
TVSat 3 1998+ (fases ut i sept.)
Intelsat 707 14 2009 (da den byttes)
Thor II 15 2009+
Thor III 14 2010+
Til toppen