Telenor ser sitt første minus

Telenors kvartalspresentasjon tirsdag inkluderte en stygg minus. For første gang siden selskapet ble etablert som aksjeselskap må konsernsjef Tormod Hermansen konstatere at en sitter med et negativt resultat på 2,5 milliarder kroner før skatt og minoritetsinteresser i tredje kvartal.

Dette er en betydelig forverring fra 313 millioner kroner fra i fjor i samme kvartal. Så langt i år sitter imidlertid selskapet med et resultat før skatt på 9,5 milliarder kroner takket være salg av virksomheter. I neste kvartal kommer i tillegg gevinsten etter salg av Telenor Media.

Driftsresultatet i tredje kvartal endte på minus 1,9 milliarder kroner, en forverring fra 1,2 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Før de tre første kvartalene i år endte resultatet på minus 1,2 milliarder, mot 3,2 milliarder på samme tid i fjor.

Det var disse illevarslende resultatene som gjorde at Telenor tidligere denne måneden satte bremsene kraftig på og varslet innsparinger i miliardklassen ved at konsulentvirksomheten så og si skulle elimineres, alle reiser begrenses og at Telenor i større grad skulle gjøre jobbene selv. Investeringslysten er også avtagende.

Det hjelper ikke at omsetningen øker med 10,7 prosent fra tredje kvartal i fjor. I forbindelse med oppbremsingen gjør Telenor store nedskrivninger, i hovedsak av goodwill, på tilsammen 2 milliarder kroner. Mest går med til EDB Business Partner, Telenors andel av en internasjonal undersjøisk atlanterhavskabel skrives ned med 533 millioner kroner, danske Eurocom med 74 millioner og Telenors europeiske Internett-satsing må nok en gang nedskrives, denne gangen med bare 151 millioner kroner. Nextra må nå nedskalere virksomheten betydelig, ved at det avsettes 260 millioner kroner for å gå ut av markedene i Tyskland og Sveits, mens Storbritannia skal reduseres og Italia er til observasjon. Nå satses det på to geografiske områder, Norden/UK samt Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Østerrike.

Konsernsjef Tormod Hermansen, sa på tirsdagens pressemøte at han med det han vet i dag ikke ville ha bidratt til den sterke europasatsingen for Nextra. - For bare ett år siden ble den sett på som verdifull, og det er fremdeles mulig at dette kan bli ett hovedben for Telenors framtidige internasjonale virksomhet.

Nextra blir mindre, dog fortsatt som en viktig aktør i Europa. Men ikke lenger med pan-europeiske ambisjoner, konstaterte Hermansen. Han forventer nå positiv EBITDA (driftsresultat før av- og nedskrivninger) ved utgangen av neste år.

Hermansen ville ikke være med på at nedjusteringene på Europa-satsingen er resultatet av Telenors post-com-bølge. - Jeg vil ikke si at ballongen har sprukket, men det har nok sevet en del luft ut av den.

Telenor har fortsatt vekst på fasttelefoni, men det er mobiltelefoni som trekker mest oppover, mens tapene kommer fra Internett og annen IT-relatert virksomhet på grunn av svakere markedsutvikling.

Samtidig varslet Hermansen økt fokus på lønnsomhet i tråd med de varslede kostnadstiltakene, samt at investeringsnivået blir lavere framover foruten strategiendring innenfor Internett og mobile Internett-tjenester. I den sammenheng skal djuice refokuseres mot selskap innenfor Telenors eksisterende portefølje.

Til toppen