Telenor tapte svensk UMTS-dom

Verken Telenordia, Telia eller Sonera fikk gjennomslag for sine klager på den svenske Post- och telestyrelsen tildeling av fire UMTS-lisenser i desember i fjor. Stockholms Länsrätt avviser klagene.

Telenor får ikke bygge eget UMTS-nett i Sverige. Det er klart etter at Länsrätten i Stockholm har bestemt at Post- och telestyrelsen tildeling av UMTS-lisenser var korrekt.

I dommen som ble offentliggjort onsdag heter det at klagene fra både Telenor-eide Telenordia, Telia og finske Sonera avvises. Ingen av selskapene har kunnet bevise overfor retten at de i sine søknader var blant de fire som skulle få UMTS-lisens, selv ikke Telenordia som endte som nummer fem.

Dermed beholder Tele2, Europolitan Vodafone, Hi3G og Orange Sverige sine lisenser,

For Telia er tapet mer snakk om prestisje enn realitet, siden selskapet allerede har etablert et samarbeid med Tele2, som fikk lisens, om utbygging av et svensk UMTS-nett. For det Telenor-eide Telenordia og finske Sonera betyr dommen at selskapene ikke får bygge egne UMTS-nett i Sverige.

Telenor har etablert seg som service provider i Sverige gjennom en avtale med Europolitan, som var ett av selskapene som fikk mobillisens. For Sonera betyr dommen at selskapet trolig dropper mobilsatsing i Sverige, ettersom selskapet allerede har mer enn nok med eksisterende UMTS-prosjekter, blant annet i Norge gjennom halvparten av eierskapet til Broadband Mobile.

Konsernsjef i Telia, Marianne Nivert, sier at retten påpeker at Post- och telestyrelsen har vært utydelig i sine instruksjoner, mens generaldirektør i telestyrelsen, Nils Gunnar Billinger, er fornøyd med beslutningen.

- Skuffende, sier konsernsjef i Telenordia, Erik Heilborn. - Vi kommer nå til å studere rettens dom og sette oss ned med våre eiere for å diskutere om vi skal anke, sier han.

Heller ikke Telia har bestemt seg for om en skal anke saken.

Til toppen