Telia kan børsnoteres før sommeren

Konsernsjef i Telia, Jan-Åke Karks ønske om å få Telia børsnotert raskest mulig, ser ut til bli virkeliggjort. Nå ligger det an til en børsintroduksjon før sommeren.

Konsernsjef i Telia, Jan-Åke Karks ønske om å få Telia børsnotert raskest mulig, ser ut til bli virkeliggjort. Nå ligger det an til en børsintroduksjon før sommeren.

For i går gav den svenske statsminister Göran Persson klarsignal for delprivatisering og børsnotering av Telia, noe som kan bety at Telia noteres i Stockholm og New York allerede i juni.

Torsdagens beslutning er en gledens beslutning for Telias ledelse som har fryktet at en politisk avklaring ikke skulle komme i hele tatt, eller komme så sent at Telia ikke kunne gå på børs før til høsten eller til neste år.

Konsernsjef Jan-Åke Kark trenger nemlig penger for å kunne finansiere selskapets ekspansjonsplaner, som han i et brev til det svenske næringsdepartementet antyder vil koste minst 100-150 milliarder kroner i ulike investeringer.

Kark får nå også anledning til å kjøpe andeler i andre selskap med aksjer i Telia. - Telia er godt forberedt før børsintroduksjonen, skriver Kark i en pressemelding fra Telia. Han benytter anledningen til å påpeke at årsaken til at Sverige er verdens beste IT-nasjon, ifølge en fersk IDC-rapport, blant annet skyldes Ericsson og Telia.

- Det skal jeg bruke for å selge Telia til de globale investorene, sier han.

Fra svensk politisk hold sies det nå også klart at den svenske staten ikke trenger å eie majoriteten av aksjene i Telia. Den svenske Riksdagen må godkjenne en børsnotering, men ifølge næringsminister Björn Rosengren, vil ikke det by på problem, skriver Dagens Industri.

Men viktigst for svenskene er nok også at med en børsnotering i juni så kommer svenskene i mål før den tilsvarende norske børsnoteringen av Telenor, siden den norske avklaringen ikke ventes før nettopp i juni.

Til toppen