BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teliaprivatisering etter Unisource-brudd

Et sterkere og mer forpliktende eierskap i Unisource kan åpne for en delprivatisering av det svenske televerket, Telia. Den svenske kommunikasjonsministeren, Ines Uusman, er åpen for at Telia inngår krysseierskap med andre partnere i Unisource. Men hun vil fremdeles ha kontrollen selv.

Frode Eriksen
24. apr. 1997 - 17:18

Få dager etter at det ble klart at Unisource mister et av sine viktigste medlemmer, det spanske, nyprivatiserte televerket Telefonica, sier den svenske kommunikasjonsminister Ines Uusmann til Computer Sweden at hun personlig ikke noe imot at Telia inngår krysseierskap med andre televerk.

Uusmann åpner dermed for den privatiseringen det ikke ble noe av da utkastet til den nye svenske teleloven ble lagt fram for noen uker siden.

Problemet for Unisource er at Telefonica, som verdens niende største televerk, var den suverent største partneren - med ambusjoner om å bli nummer fem gjennom sine interesser på det Sør-Amerikanske telekom-markedet. De tre gjenværende partnerne arbeider nå med andre løsninger for å ikke svekke sin posisjon på det europeiske markedet og styrke båndene seg imellom. Ett av forslagene er krysseierskap. De fire partnerne eide like store deler i Unisource.

Det fem år gamle Unisource er i samtaler med det italienske televerket Stet som ennå ikke har inngått noen forpliktende avtale med noen internasjonale aktører. Ingenting tyder imidlertid på at noen avtale er nær forestående, selv om Stet ville vært en solid erstatter for Telefonica.

For Telia er nesten-sammenbruddet i Unisource ubehagelig, men ingen katastrofe. Telia har investert milliardbeløp i Unisource. En av årsakene til at Telefonica sa takk for seg var nettopp at selskapene hittil bare har investert og ikke tjent penger på Unisource.

Selskapet har hittil tapt milliardbeløp, men Telia-sjef Lars Berg sier at tapene snart skal snus til gevinst. Telia selv skjøt inn en halv milliard kroner i fjor for å dekke tap.

En del av investeringene har vist seg i de ulike landenes telenett. Og selv om Lars Berg beklager at Telefonica går ut av Unisource, er han og de to gjenværende partnerne i selskapet klare i sitt forhold til sin tidligere kompanjong. Ben Verwaayen, styreleder i det nederlandske televerket PTT, sier klart og tydelig til Reuter at det ikke lenger er Telefonica som eier datanettet i Spania, men Unisource.

- Vi har ikke tenkt å gi det bort gratis, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.