Terror-ormer selger aviser og programvare

Det finnes mange typer trusler, noe dagens Nimda-orm illustrerer. Terror-hysteri er en av dem, drittsekker med fritidsproblemer, ivrige PR-folk og slappfisker er etpar andre. Men selger, det gjør de.

Det finnes mange typer trusler, noe dagens Nimda-orm illustrerer. Terror-hysteri er en av dem, drittsekker med fritidsproblemer, ivrige PR-folk og slappfisker er etpar andre. Men selger, det gjør de.

Ormen Nimda kan utgjøre en trussel for de som blir smittet av den. Den åpner blant annet C:-disken som delt nettverkskatalog, og kan dermed gi en datasnok adgang til maskinen den smitter. Det rapporteres om økt skanning etter slike delte foldere på port 80, noe som sannsynligvis skyldes ormens spredningsprofil.

En skal heller ikke undervurdere trusselen endel ormer, virus og trojanere utgjør. Det dreier seg om milliarder av kroner i tapt arbeidstid for å rette opp skadene, og det er mange som har fått tilsendt små programsnutter som lar ondsinnede datasnoker bruke hjemme-PC-er og bedriftsnettverk til all slags svineri.
Mange medier rapporterer idag at USAs justisminister John Ashcroft tok seg tid, etter sin daglige terrorbriefing, til å si at justisdepartementet ikke ser noen sammenheng mellom viruset og terrorangrepene i USA i forrige uke.


Mange medier har gjort et poeng ut av dette, og til og med laget egne oppfølgere om "datavirus som terrorfare" og lignende.

Osama bin Laden, for tiden vestens egen Satan med stor "S", skal visstnok ha tilgang til all slags moderne teknologi, mon tro han sitter og hamrer ut Visual Basic-ormer for å krasje hjemmePC-en til Ola, Kari, Svante, George W. eller Carlos? Vil han stjele feriebildene dine fra harddisken for å finne terrormål her hjemme på berget?

Antivirus-selskapene tømmer ikke akkurat vann på bålet. Så snart de har analysert viruset sånn halvveis, smeller de ut pressemeldinger iblandet alskens PR-triks i håp om å selge mer av sin programvare. Og det er egentlig en ærlig sak, for de må jo tjene pengene sine på noe de også. De mailbomber alle på presselistene sine så snart det viser seg en trussel, og nesten alle hevder å ha vært først.

Problemet er bare at informasjonen de sender ut er til dels både forskjelligartet og sterkt forvirrende for menigmann, lite informativt i forhold til å beskytte seg - og av og til alt for sent i forhold til virusets spredning. For de liker jo ikke å legge ut for mye info før de har fått lagt ut sin egen virusbeskyttelse.

Antallet virus per normal e-post øker stadig. Og det er etter hvert blitt en helt standard sak for "vanlige" medier å ta opp, noe som nesten ikke skjedde før ILOVEYOU og Anna Kournikova spredte sin fristende, men akk så ødeleggende last inn i alle innbokser.

Nå er virus og ormer hett stoff, som selger aviser og leverer klikk i hopetall. Spesielt hvis en kan koble dem mot død, sex eller terror. Virus-sex, terror-virus, sex-terror og så videre ad infinitum.

Problemet er bare at ingenting vil forandre seg før absolutt alle skjerper seg på virusfronten. Drittsekkene som lager virusene, PR-folkene som er mest opptatt av å skryte om sitt selskap, og slappfisker som ikke har oppdatert antivirusen sin. For det er hver enkelt som må ta ansvaret.

Hvis du er Windows-bruker, bør du øyeblikkelig sørge for å lappe IFrame-sårbarheten i Outlook / Explorer. Og hvis du ikke har oppdatert antivirusen din bør du gjøre det .

Hvis du kjører Microsofts IIS, bør du oppdatere denne, ved å laste ned sikkerhetspatchen herfra.

Og for å være på den sikre siden, kanskje du skal melde deg på digi.nos virusvarsling på SMS (kun kroner 8,- per melding...)?

Til toppen