MASKINVARE

Test: Lenovo Thinkpad T495s og Thinkpad X395

Vi har testet Lenovos nye AMD-baserte arbeids­hester

Den ene blokkerer automatisk skjermen når den oppdager nysgjerrige øyne.

Lenovo Thinkpad X395 og T495s (nederst).
Lenovo Thinkpad X395 og T495s (nederst). Kurt Lekanger
18. des. 2019 - 05:00

Stadig flere produsenter har begynt å ta i bruk AMD-prosessorer i bærbare PC-er. Om det skyldes at Intel lenge har slitt med leveringsproblemer for mange av sine prosessorer, eller lavere priser på AMD-brikkene, vet vi ikke – men for oss forbrukere er det uansett moro at det endelig ser ut til at Intel får litt konkurranse også på prosessorer for bærbare PC-er. 

Lenovo lanserte rett før sommeren en rekke nye PC-er hvor selskapet for første gang har tatt i bruk AMD-prosessorer i Thinkpad-serien. Vi har fått inn både Thinkpad X395 og Thinkpad T495s – begge to utstyrt med 2. generasjon AMD Ryzen 7 Pro-prosessorer med Radeon Vega 10-grafikk. 

Vis mer

Siden de to maskinene har mange likheter, har vi valgt å skrive om begge i denne artikkelen. Grafer for ytelsesmålinger og batterimålinger finner du for begge PC-ene mot slutten av artikkelen.

Mens X395 er en ganske tradisjonell Thinkpad-modell, har T495s-modellen vi har testet noen ganske spesielle egenskaper som vi skal gå i detalj på senere i artikkelen. Den har blant annet et programvarestyrt skjermfilter som hindrer at uvedkommende kan se hva som rører seg på skjermen, og som automatisk kan skru seg på når kameraet i PC-en oppdager «snushaner» i bakgrunnen!

Vi starter imidlertid med X395-modellen:

Thinkpad X395

X395-modellen har en skjerm på 13,3 tommer, mens T495s-modellen vi kommer nærmere inn på etterpå har en 14-tommer.  

Skjermen er av den matte typen som er mindre utsatt for reflekser enn skjermer med blank overflate. Den har en lysstyrke på 300 nits, som er OK – selv om den er langt fra best i klassen. Men bildekvaliteten er upåklagelig, og det at skjermen er matt gjør at det er lettere å se den i sollys selv om du ikke har ekstremt høy lysstyrke. 

Lenovo Thinkpad X395. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Lenovo Thinkpad X395. Foto:  Kurt Lekanger

Oppløsningen på 1920 x 1080 punkter (full HD) er ikke best i klassen, men god nok til at skjermen fremstår som sylskarp – og samtidig et bra kompromiss hvis du vil ha lang batteritid. Skjermer med veldig høy oppløsning har høyere strømforbruk. 

Apropos strømforbruk: Vi hadde kanskje noen fordommer om at AMD-prosessor betyr dårlig batteri – men der tok vi feil. Batteritiden ble målt til 10 timer og 10 minutter i PCMark 10 – dette er veldig bra, og blant de beste vi har testet. Selv oppgir Lenovo opptil 14,5 timer – det kan tenkes at du kan få det i noen tilfeller. 

Støtte for hurtiglading gjør at du kan lade batteriet til 80 prosent på én time. Det betyr at du på forholdsvis kort tid kan lade nok til at batteriet holder en hel arbeidsdag. 

Klassisk Thinkpad 

Med en vekt på 1,28 kilo er dette en forholdsvis lett PC – selv om det finnes enda lettere 13-tommere der ute. For eksempel Lenovos egen Thinkpad X1 Carbon som veier 1,09 kilo til tross for at skjermen er på 14 tommer. Men uansett – størrelsen og vekten gjør Thinkpad X395 til en utmerket PC å ha med seg på farten.

Thinkpad-maskinene har ett av markedets beste tastaturer, mener vi. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Thinkpad-maskinene har ett av markedets beste tastaturer, mener vi. Foto:  Kurt Lekanger

Utseendemessig er dette en ganske typisk Thinkpad, med robust og god byggekvalitet og  det klassiske svarte Thinkpad-designet man enten elsker eller hater. Det er også både pekeplate og styrepinne («Trackpoint»). De fleste foretrekker nok pekeplaten, men det er positivt at du har mulighet til å bruke styrepinne også. Pekeplaten er ganske god, men kunne gjerne ha vært enda større.

Det går ikke an å skrive om Thinkpad og ikke nevne tastaturet. Thinkpad-maskinene har blant de beste tastaturene som er å oppdrive på bærbare PC-er – og det gjelder også X395. Tastaturet er svært godt å skrive på, med fornuftig plasserte taster. Enter-tasten er ekstra stor, og piltastene er plassert litt for seg selv, slik at det er lett å føle seg frem til dem i blinde. Det er også egne PageUp- og PageDown-taster rett over piltastene, og plassert slik at du ikke lett kommer borti dem ved et uhell når du skal bruke piltastene. Det er også hurtigtaster for blant annet å skru av og på flymodus, gå til Windows-innstillinger, samt å endre lysstyrken på bakbelysningen i tastaturet. Vi savner kanskje taster for styring av musikkavspilling (du har kun volumknapper).

PC-ene har Ethernet, men du trenger en medfølgende «dongel». <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
PC-ene har Ethernet, men du trenger en medfølgende «dongel». Foto:  Kurt Lekanger

PC-en er ganske godt utstyrt med porter og tilkoblingsmuligheter, blant annet med både USB-C- og USB-A-kontakter, samt HDMI-port i full størrelse. Det er også Ethernet-tilkobling, men den krever en spesiell adapter/overgang (følger med). Lading skjer via USB-C-kontakten. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Det er mulig å få PC-en levert med 4G/LTE Cat 9 – slik at du alltid kan være på nett.  

Ellers nevner vi også at PC-en er godt utstyrt når det gjelder sikkerhet. Du har fingeravtrykksleser for biometisk pålogging, og det er også mulig å kjøpe IR-kamera som tilleggsutstyr – slik at du kan logge deg på med ansiktsgjenkjenning via Windows Hello. En annen kjekk sikkerhetsfunksjon, er Thinkshutter – et fysisk deksel som dekker over kameralinsen når du ikke bruker det.  

Den lille skyvebryteren øverst brukes for å aktivere det fysiske dekselet foran kameraet. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Den lille skyvebryteren øverst brukes for å aktivere det fysiske dekselet foran kameraet. Foto:  Kurt Lekanger

Vi skal si litt om prosessor og ytelse helt til slutt i artikkelen, etter at vi har sagt litt om «broren» Thinkpad T495s – som er utstyrt med enda flere sikkerhetsfunksjoner enn X395.

Thinkpad T495s

Vis mer

Denne modellen er litt større enn X395 – men ikke mye. Nærmere bestemt så sitter det en 14-tommers skjerm i den, i stedet for 13,3-tommeren X395 kommer med. Vekten er imidlertid omtrent den samme.

Utseendemessig er maskinen temmelig lik X395, og den har de samme tilkoblingsmulighetene og portene. 

T495s fås med flere ulike skjermer. Vår testmodell var utstyrt med en rekke sikkerhetsfunksjoner – blant annet en spesialskjerm med innebygget skjermfilter (PrivacyGuard). Dette er programvarestyrt, slik at du med et tastetrykk kan aktivere et filter som gjør at du ikke kan se innholdet på skjermen hvis du ser den fra siden. 

PC-en kommer også med programvare som gjør at skjermfilteret automatisk kan skru seg på hvis kameraet oppdager noen personer bak deg. En veldig nyttig funksjon, spesielt om du bruker PC-en mye på farten og ønsker å unngå at nysgjerrige kan se hva du jobber med.

Ellers har PC-en også fingeravtrykksleser og mulighet for IR-kamera for automatisk pålogging med ansiktsgjenkjenning. I likhet med X395 har den også ThinkShutter – et fysisk deksel foran kameraet. 

Lenovo Thinkpad T495s. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Lenovo Thinkpad T495s. Foto:  Kurt Lekanger

En ting vi bør nevne om skjermen, er at skjermene med innebygget skjermfilter har en del dårligere innsynsvinkel og lysstyrke – selv når skjermfilteret er skrudd av. På papiret skal skjermen ha bedre lysstyrke enn skjermen i X395, men når vi målte med lysstyrken på maks var lysstyrken litt dårlig – og dårligere enn på X395. Det er altså et kompromiss – og om du bør velge en skjerm med eller uten filter avhenger av hva du har tenkt å bruke PC-en til. 

Batteritiden ble målt til 6 timer og 42 minutter i PCMark 10, som er en del dårligere enn Thinkpad X395. Ifølge Lenovo skal batteriet holde i opptil 14 timer, men da skal du nok bruke PC-en veldig forsiktig og ha temmelig lav lysstyrke på skjermen.  

Begge PC-ene har ganske gode tilkoblingsmuligheter, og lades via USB-C. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Begge PC-ene har ganske gode tilkoblingsmuligheter, og lades via USB-C. Foto:  Kurt Lekanger

Ytelsesmålinger for begge PC-ene

Mens X395 fås med 2. generasjon AMD Ryzen 3 Pro-, 5 Pro- eller 7 Pro-prosessorer, leveres T495s med Ryzen 5 Pro eller Ryzen 7 Pro. Vi fikk begge test-PC-ene levert med Ryzen 7 Pro 3700U – den kraftigste (og dyreste) varianten. Begge PC-ene var også utstyrt med 16 GB systemminne (RAM) og 512 GB SSD (1 TB er opsjon). 

Grafikken håndteres av en Radeon Vega 10-GPU som er integrert i samme brikke som CPU-en. Dette er ingen gaming-maskin, men ytelsen er god nok også for deg som liker å spille litt når du er ferdig på jobben. 

Her er noen ytelsesmålinger vi gjorde på de to PC-ene, og sammenligning mot andre PC-er vi har testet:

 Vi har også målt batteritiden:

Her ser vi at batteritiden til X395 som nevnt tidligere er svært god, mens T495s har en mer gjennomsnittlig batteritid. Ryzen-prosessorene har et strømforbruk på 15 watt TDP, som er noe høyere enn 10. generasjon Intel Core i7-prosessorer fra Intel – som har strømforbruk på fra 4,5 til 12,5 watt TDP. 

Et lite minus vi nevner, er at den varme luften fra kjøleviftene kommer ut på høyre side av PC-en – noe som kan gjøre det litt ubehagelig å ha hånden der om du bruker ekstern mus til PC-en. 

Konklusjon og alternativer

Lenovo Thinkpad X395 og T495s er veldig gode bærbare PCer som vi trygt kan anbefale til alle som ønsker en forholdsvis kraftig arbeids-PC med solid byggekvalitet, et skikkelig bra tastatur, og gode sikkerhetsfunksjoner. Prismessig ligger også disse PC-ene et godt stykke under Lenovo Thinkpad X1 Carbon – og er et veldig godt og prisgunstig alternativ til denne.

Innebygget skjermfilter som kan aktiveres med et tastetrykk, eller når noen kikker deg over skulderen, er et stort pluss for T495s – men går en del ut over lysstyrke og innsynsvinkel på skjermen. Du kan imidlertid velge en annen skjerm hvis bildekvalitet er viktigere for deg enn skjermfilter.

Et enda rimeligere – og faktisk også litt kraftigere – alternativ er Huawei Matebook 13, som vi testet før sommeren. Den er ikke like godt utstyrt med tilkoblingsmuligheter, men er ellers imponerende mye PC for pengene. 

Ta også en kikk på testen vår av Microsofts nye Surface Laptop 3-modeller, som vi testet nå nylig. 

Vi likte Vi likte ikke
- Gode sikkerhetsfunksjoner - Varm luft ut fra høyre side av PC-en
- Svært gode tastaturer  
- Kompakte og lette PC-er  
- Gode tilkoblingsmuligheter  
- Skjermfilter på T495s  
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.