TEST: Macbook Pro eller Microsoft Surface Book 2

Duell: Macbook Pro mot Microsoft Surface Book 2

Både 2018-versjonen av Apples Macbook Pro og Microsofts Surface Book 2 imponerer – men det er likevel noen vesentlige forskjeller mellom de to. Her får du hjelp til å velge riktig maskin.

Microsoft Surface Book 2 (til venstre) og Apple Macbook Pro. Begge med 15-tommers skjerm.
Microsoft Surface Book 2 (til venstre) og Apple Macbook Pro. Begge med 15-tommers skjerm. (Kurt Lekanger)

Både 2018-versjonen av Apples Macbook Pro og Microsofts Surface Book 2 imponerer – men det er likevel noen vesentlige forskjeller mellom de to. Her får du hjelp til å velge riktig maskin.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I midten av juli lanserte Apple oppdaterte toppmodeller av sine 13- og 15-tommers Macbook Pro-modeller. Vi har nå fått den råeste 15-tommeren med Intel Core i9-prosessor, 2 TB SSD og 32 GB systemminne (RAM) til test.

Maskinen fås også med Core i7-prosessor, som har en litt mer fornuftig pris. Den starter på 26.990 kroner – mens den nesten toppspesifiserte modellen vi har testet koster vanvittige 52.290 kroner. Vi fikk den også levert med et enkelt, men lekkert, skinnetui som koster den nette sum av 2.209 kroner... En såpass svær SSD og såpass mye internminne er kanskje litt «overkill», og går du for 16 GB systemminne og 512 SSD i stedet havner du rett under 35.000 kroner. 

En direkte – og for mange veldig aktuell – konkurrent til den nye Macbook-en er Microsofts Surface Book 2. Vi har derfor fått inn også denne i 15-tommers-versjon, men med Core i7-prosessor. I denne testen tar vi for oss begge maskinene, før vi kommer med vår kjøpsanbefaling og konklusjon til slutt. 

Høyt prisnivå hos både Apple og Microsoft 

Modellene vi har mottatt til test har litt ulike tekniske spesifikasjoner, så vi kan ikke sammenligne ytelsen til de to direkte. Men ettersom begge maskinene fås med ulike prosessorer, grafikkløsninger og ulike mengder minne og lagring, mener vi at vi likevel har et godt grunnlag for å sammenligne dem.

I tabellen under har vi «nedgradert» Macbook Pro til å samsvare med den testede Microsoft Surface Book 2-modellen – så nær vi klarte å komme. Da kan du sammenligne spesifikasjoner side om side, og ikke minst pris.

  Apple Macbook Pro 15"
(ikke testet modell)
Microsoft Surface Book 2 15"
(testet modell)
Skjermstørrelse 15,4" 15"
Skjermoppløsning 2880 x 1800 3240 x 2160 
Høyde/breddeforhold 16:10 3:2
Berøringsskjerm Nei Ja, 10 punkter
Prosessor Intel Core i7-8750H, 8. gen.
6 kjerner
2,2 GHz, 4,1 GHz turbo
Intel Core i7-8650U, 8. gen.
4 kjerner
1,9 GHz, 4,2 GHz turbo
Systemminne (RAM) 16 GB
(maks 32 GB)
16 GB
(som er maks)
Lagringsplass 512 GB PCIe SSD
(maks 4 TB SSD)
512 GB PCIe SSD 
(maks 1 TB SSD)
Grafikkort AMD Radeon Pro 560X 4 GB +
Intel UHD 620
(Radeon Pro 555X er opsjon)
Nvidia GTX 1060 6 GB + 
Intel UHD 620
Tilkoblingsmuligheter 4 x USB-C m/Thunderbolt 3
3,5 mm hodetelefon
1 x USB 3.1 (Type C)
2 x USB 3.1 (Type A)
3,5 mm hodetelefon
SDXC-kortleser
Surface Connect ladeport
Biometri Fingeravtrykksleser Ansiktsgjenkjenning
Operativsystem MacOS High Sierra Windows 10
Batteritid, oppgitt 10 timer 17 timer
Størrelse 34,93 x 24,07 x 1,55 cm 34,3 x 25,1 x 1,5-2,3 cm
Vekt 1,83 kg  1,91 kg 
Pris 30.290 kroner 33.990 kroner

I sammenligningen over ser vi at selv om den Macbook-modellen vi har mottatt til test er vesentlig dyrere enn den testede Microsoft Surface Book 2-modellen til 33.990 kroner, så er faktisk Apples Macbook Pro billigere hvis du velger en modell med noenlunde tilsvarende spesifikasjoner. 

Vi konfigurerte Macbook Pro med en Core i7-prosessor av nyere dato, og med flere kjerner enn den som sitter i Surface Book 2, samme størrelse på SSD og like mye systemminne. Begge maskinene har dedikert grafikkort i tillegg til GPU-en som er integrert i prosessoren. Det er verdt å være oppmerksom på at i7-prosessoren vi har valgt for Mac-en i tabellen har et høyere strømforbruk enn den som sitter i Surface Book 2 (henholdsvis 45W TDP mot 15W TDP).

TESTET MODELL:
Apple Macbook Pro 15" (2018)

Skjerm: 15,4" IPS LCD, LED-bakbelyst, 2880 x 1800 punkter. Truetone. 500 nits
Prosessor: Intel Core i9, 2,9 GHz (4,8 GHz Turbo)
Grafikk: AMD Radeon Pro 560X, 4 GB GDDR5-minne + Intel UHD Graphics 630
Lagring: 2 TB SSD
Minne: 32 GB DDR4
Størrelse: 34,93 x 24,07 x 1,55
Vekt: 1,83 kg
Operativsystem: MacOS High Sierra
Pris: 52.290 kroner

Siden vi ikke har testet Macbook Pro med den konfigurasjonen vi oppgir i tabellen, kan vi ikke si noe om hvordan ytelsen vil være sammenlignet med Surface Book 2 – spesielt siden grafikkortet er annerledes. Poenget er bare å vise hvordan Mac-en og Microsoft-maskinen ligger an prismessig hvis man velger modeller med noenlunde like spesifikasjoner. 

Konklusjonen er at Apple og Microsoft prismessig ikke er så langt ifra hverandre. Eller sagt på en annen måte: begge PC-ene er dyre!

Ut fra tabellen kan du også se at det er noen åpenbare forskjeller mellom de to – som tilkoblingsmuligheter, berøringsskjerm og så videre. Dette skal vi komme nærmere inn på senere i testen.

Design, tastatur og pekeplate

Macbook Pro: Dette er utvilsomt en av de lekreste bærbare PC-ene på markedet, og det meste virker veldig gjennomtenkt. Hele kabinettet er laget i helstøpt aluminium, og når du åpner PC-en blir du møtt av en gigantisk pekeplate som fyller en stor del av området under tastaturet. 

Tastaturet til Macbook Pro er bra, men vi savner den fysiske escape-tasten.
Tastaturet til Macbook Pro er bra, men vi savner den fysiske escape-tasten. Foto: Kurt Lekanger
Macbook Pro har en gigantisk pekeplate som etter vår mening er overlegen de fleste pekeplater på Windows-baserte PC-er. Foto: Kurt Lekanger

Tastaturet har blitt forbedret siden forrige modell, og det skal ifølge Apple støye noe mindre. Det er et veldig «flatt» tastatur, der tastene stikker bare såvidt opp av kabinettet, og det er lite «vandring» før du har trykket tastene helt i bunnen. Det er delte meninger om Apples tastaturer, men undertegnede synes tastaturet er godt å skrive på.

Ovenfor tastaturet er Apples Touch Bar, som er en liten skjerm med knapper som endrer seg avhengig av hvilke oppgaver du utfører. Denne fungerer fint, men vi har en følelse av at det kanskje er mer en gimmick enn veldig nyttig.

Touch Bar krever at du ser ned på tastaturet, siden det ikke er fysiske knapper du kan føle med fingrene. Mange profesjonelle brukere kikker sjelden på tastaturet, og baserer seg mye på hurtigtaster. Undertegnede savner blant annet en fysisk escape-tast, siden det er en tast som brukes gjennom hele dagen. På Macbook Pro sitter escape-tasten litt for langt til høyre, og siden det ikke er en fysisk tast er det lett å bomme på den når du har blikket på skjermen og ikke tastene.

Touch Bar-området endrer seg avhengig av hvilket program du bruker.
Touch Bar-området endrer seg avhengig av hvilket program du bruker. Foto: Kurt Lekanger

En annen ting som er litt tungvint med Touch Bar er at hvis du vil stille lydvolum eller justere lysstyrken på skjermen, så må du først trykke på høyttaler-knappen eller lysstyrke-knappen, og så må du bruke en «slider» for å justere volumet eller lysstyrken. Med de gamle fysiske knappene kunne du kjapt justere opp eller ned ved å trykke på de riktige knappene. Apple har altså innført ett ekstra trinn for å utføre slike enkle og dagligdagse operasjoner.

Microsoft Surface Book 2: Også Surface Book har et kabinett som er nesten helt og holdent laget i metall, og designet er stilrent – med alt i grått, også tastene. Tastaturet har i likhet med Mac-en bakbelysning. 

Tastaturet til Surface Book 2 har taster som stikker lenger opp fra overflaten enn på Macbook-en. Vårt testeksemplar kom med amerikansk tastelayout, men produktene som selges i Norge har selvfølgelig norsk oppsett.
Tastaturet til Surface Book 2 har taster som stikker lenger opp fra overflaten enn på Macbook-en. Vårt testeksemplar kom med amerikansk tastelayout, men produktene som selges i Norge har selvfølgelig norsk oppsett. Foto: Kurt Lekanger
Pekeplaten på Surface Book 2 er vesentlig mindre enn den i Macbook-en, men er likevel god å bruke.
Pekeplaten på Surface Book 2 er vesentlig mindre enn den i Macbook-en, men er likevel god å bruke. Foto: Kurt Lekanger

I motsetning til Apple har Microsoft valgt å beholde den øverste raden med funksjonstaster, hvor du også finner hurtigtaster for å justere lydvolum og lysstyrke – samt ikke minst en fysisk escape-knapp. Tastaturet er ikke like flatt som på Mac-en, og tastene har litt større «vandring» før de treffer bunnen. Vi synes tastaturet er svært godt å skrive på. Det blir litt smak og behag, men totalt sett synes vi kanskje Microsoft-tastaturet er et lite hakk foran Mac-tastaturet. 

Pekeplaten på Surface Book 2 fungerer bra, men den er langt mindre enn Mac-ens – og heller ikke like god. Er det noe Apple er virkelig flinke på, så er det hvordan pekeplaten og operativsystemet fungerer sammen, med «gestures» på pekeplaten og hvor alt flyter jevnt og fint hele tiden. 

Tilkoblingsmuligheter

Macbook Pro: For hver nye generasjon Macbook som kommer, velger Apple å ta vekk noen tilkoblingsmuligheter. Undertegnede har en Macbook Pro som er 2-3 år gammel, og den er utstyrt med to Thunderbolt 2-porter, to USB 3-porter, HDMI-port og SD-kortleser, samt 3,5 mm hodetelefonutgang. 2018-utgaven av Macbook Pro har bare fire utganger, pluss hodetelefonutgangen. Alle fire utgangene er USB-C-porter som støtter Thunderbolt 3 (opptil 40 Gbit/s) og USB 3.1 generasjon 2 (opptil 10 Gbit/s). 

Macbook Pro har to slike USB-C-porter på hver side. Lengst til høyre ser du 3,5 mm minijack-utgangen, som Apple heldigvis har beholdt inntil videre.
Macbook Pro har to slike USB-C-porter på hver side. Lengst til høyre ser du 3,5 mm minijack-utgangen, som Apple heldigvis har beholdt inntil videre. Foto: Kurt Lekanger

Via USB-C-portene kan du koble til opptil to 4K-skjermer eller én 5K-skjerm, og selvfølgelig alle mulige typer USB-utstyr. Du kan også lade Mac-en via en hvilken som helst av de fire portene. I tillegg får du via Thunderbolt 3 også mulighet for å koble til en såkalt eGPU – en ekstern boks med et kraftigere grafikkort. Apple selger selv en eGPU fra Blackmagic som inneholder en AMD Radeon Pro 580-grafikkprosessor med 8 GB GDDR5-minne. Den koster rett i underkant av 7000 kroner. 

Fire USB-C-porter er vel og bra, men det forutsetter at alt utstyret du har er av nyere dato. Skjermer med USB-C-tilkobling er heller ikke spesielt vanlig, så i praksis ender du opp med å måtte kjøpe en eller flere overganger. I vårt tilfelle hadde vi én skjerm med HDMI-port og én med DisplayPort, samt tastatur og mus, ekstern harddisk og kortleser som skulle kobles til. Det ble mildt sagt et virvar av kabler og overganger for å få alt til å fungere. Apple selger en USB-C-dokkingløsning fra Belkin som gir deg et bra utvalg av tilkoblingsmuligheter – men den koster 3590 hos Apple – altså et temmelig kostbart tilbehør for å få de tilkoblingsmulighetene de fleste profesjonelle brukere antagelig vil ha bruk for.

KABELROT: For å få koblet til to skjermer, tastatur, mus og en USB-hub måtte vi til med fire ulike overganger og kabler. Det finnes riktignok en mer avansert USB-C-hub fra Belkin som ville gitt oss alle nødvendige overganger, men denne koster over 3500 kroner.
KABELROT: For å få koblet til to skjermer, tastatur, mus og en USB-hub måtte vi til med fire ulike overganger og kabler. Det finnes riktignok en mer avansert USB-C-hub fra Belkin som ville gitt oss alle nødvendige overganger, men denne koster over 3500 kroner. Foto: Kurt Lekanger, digi.no

Microsoft Surface Book 2: Microsofts maskin er noe bedre utstyrt når det gjelder tilkoblingsmuligheter, selv om det også her er noe beskjedent. Det er 1 USB-C-kontakt, 2 USB-A-kontakter (altså den vanlige typen), en 3,5 mm hodetelefonutgang, en proprietær ladeutgang (Surface Connect), samt en SDXC-kortleser. Mangelen på HDMI-kontakt gjør imidlertid at de fleste antagelig vil trenge en USB-C til HDMI-adapter, som Microsoft selger til 429 kroner. Vil du ha flere tilkoblinger kan du kjøpe Microsoft Surface Dock til 2269 kroner. Da får du to mini DisplayPort-utganger, Ethernet-port, lydport, samt 4 USB 3.0-porter. Men altså ikke HDMI. 

Også Microsoft-maskinen er altså avhengig av noen adaptere, men i noe mindre grad enn Macbooken.  Surface Book 2 mangler for øvrig Thunderbolt 3-støtte, noe du får på Macbook. 

Surface Book 2 har to USB-A-porter og en kortleser på venstre side. På høyre side er det en USB-C-port, i tillegg til ladeporten. Foto: Kurt Lekanger

Det er for øvrig mulig å lade også via USB-C-porten, hvis du skulle ha glemt den proprietære laderen. Men da vi prøvde dette med Macbook Pro-laderen fikk vi beskjed om at lading ville gå tregere. Og du må ha en kraftig lader - en vanlig mobillader fungerer ikke.

Skjerm

Apple Macbook Pro: Den 15 tommer store skjermen har LED-bakbelysning og en lysstyrke på 500 nits – som er veldig bra. 

Skjermen har samme True Tone-teknologi som i iPad Pro, som betyr at hvitbalansen justeres automatisk avhengig av fargetemperaturen i lyset rundt deg. Dermed skal bildet på skjermen se mer naturlig ut. Denne funksjonen er imidlertid lite hensiktsmessig om du driver med bildebehandling – så vil du være sikker på at fargene er riktige bør du skru av True Tone. 

Les testen av iPad Pro her

Macbook Pro-skjermen har ett stort minus – og det er at den ikke er en touch-skjerm. 

Microsoft Surface Book 2 (til venstre) og Apple Macbook Pro. Begge med 15-tommers skjerm. Foto: Kurt Lekanger

Microsoft Surface Book 2:  Også Surface Book 2 har en svært god skjerm, og skjermen har noe høyere oppløsning enn den som sitter i Mac-en. Den viktigste forskjellen er imidlertid at det er snakk om en berøringsskjerm. Skjermen har også 3:2-format, mot 16:10 på Mac-en. Det betyr at du har litt mer boltreplass i høyden på Microsoft-maskinen. 

Bildekvaliteten er det ingenting å si på, og skjermen er forholdsvis lyssterk. 

Du får kjøpt en penn som ekstrautstyr. Den nye Surface Pen har 4096 trykkpunkter og 21 millisekunder forsinkelse, samt registrering av hvilken vinkel du holder pennen. 

Praktisk bruk

Apple Macbook Pro: I daglig bruk er det lite å utsette på Macbook Pro, i hvert fall hvis vi ser bort fra eventuelt styr med å få koblet til eksternt utstyr. Vi nevner også at det er en innebygget fingeravtrykksleser ved siden av Touch Bar-området. Dette gir deg kjapp innlogging, i tillegg til at den kan brukes for å autentisere deg for eksempel ved kjøp av programvare i App Store. 

Skjermen kan tas av og brukes som nettbrett. Ulempen er dårligere grafikkytelse, siden Nvidia-grafikkortet sitter i tastaturdelen. Foto: Kurt Lekanger

Microsoft Surface Book 2 er en såkalt «hybrid-PC», det vil si at du enkelt skal kunne gjøre om maskinen fra PC til nettbrett. Surface Book 2 har en litt annerledes løsning, hvor hele skjermen kan tas av ved å trykke en knapp på tastaturet. Så snart du holder denne inne et lite øyeblikk, vil en mekanisk innretning sørge for å løsne skjermen. Dette er programvarestyrt, ettersom Nvidia-grafikkortet sitter i tastaturet og operativsystemet må varsles på forhånd før grafikkortet kobles fra. 

Skjermen kan settes på «bak frem», det vil si med skjermen motsatt vei av tastaturet. Når du da lukker skjermen helt, vil skjermen ligge i en svak vinkel mot deg – slik at du kan bruke maskinen som et tegnebrett eller til å ta notater på. Du kan også åpne skjermen halvveis og sette den i såkalt «teltmodus» på bordet, for eksempel når du skal gjøre en presentasjon for en mindre gruppe mennesker – eventuelt se en film.

Festemekanismen til skjermen. Øverst i bildet ses den tynne kabelen («muscle wire») som trekker seg sammen for å låse opp mekanismen som holder skjermen på plass. Foto: Microsoft

Ytelse og batteri

Macbook Pro:  Det er 8. generasjon «Coffee Lake» Intel-prosessorer som sitter i de nye Macbookene. Disse har 6 CPU-kjerner, mot tidligere 4, og ifølge Apple skal 15-tommeren ha blitt opptil 70 prosent raskere enn tidligere. Overgang fra DDR3- til DDR4-RAM bidrar også til bedre ytelse. 

Da Core i9-versjonen av den nye Macbook Pro kom var det en del snakk om at dårlig kjøling fikk prosessoren til å skru ned klokkefrekvensen («throttle») ved stor belastning. Det gjorde at man ikke fikk full ytelse når man virkelig trengte det, for eksempel ved videoredigering. Apple har imidlertid kommet med en oppdatering som gjør at dette ifølge tester gjort av Ars Technica ikke lenger er noe stort problem.

I daglig bruk oppleves nye Macbook Pro som en imponerende rask maskin, og ytelsestestene vi kjørte på maskinen bekrefter at dette er en av de råeste bærbare PC-ene vi har hatt inne til test.

Batteritiden er oppgitt til ti timer, det samme som fjorårets modell. 

Microsoft Surface Book 2: Siden denne har en mer strømgjerrig variant av Intel Core i7-prosessoren, har den også noe bedre batteritid – i hvert fall på papiret. Microsoft oppgir opptil 17 timer videoavspilling, og i daglig bruk opplevde vi også batteritiden som veldig god. 

Ytelsen er også upåklagelig sammenlignet med andre sammenlignbare maskiner, selv om den naturligvis blir slått grundig av Macbooken på grunn av Core i9-prosessoren. 

Se alle ytelsesmålingene her (bruk pilene for å velge mellom Cinebench og Geekbench): 

Konklusjon og alternativer

Både Macbook Pro og Microsoft Surface Book 2 er svært gode bærbare PC-er. Som nevnt innledningsvis er de noenlunde sammenlignbare prismessig hvis du velger maskiner med omtrent samme tekniske spesifikasjoner. Men det betyr ikke at Macbook er noen rimelig maskin – men at Microsoft har lagt seg svært høyt i pris, og er bortimot like dyr som Apple.

Begge maskinene har sine fordeler og ulemper. Apple-maskinen har mer begrensede tilkoblingsmuligheter (hvis du ikke kjøper adaptere), mens Microsoft-maskinen til tross for bedre tilkoblingsmuligheter mangler Thunderbolt 3-støtten. Dermed kan du ikke koble til for eksempel en ekstern GPU eller andre enheter som krever veldig høy overføringshastighet.

Microsoft Surface Book 2 og Apple Macbook Pro er i 15-tommers utgaver omtrent like store. Foto: Kurt Lekanger

Det er vanskelig å kåre en klar vinner i denne duellen. Surface Book 2 har kanskje et noe bedre tastatur, mens Macbook-en har den klart beste pekeplaten. Surface Book 2 har den fordelen at den har berøringsskjerm, og også at du kan konvertere den til nettbrett. 

Til syvende og sist blir det kanskje valg av operativsystem som vil være avgjørende for mange. Foretrekker du Windows eller MacOS? Har man andre Apple-duppeditter fra før er det mange fordeler ved å ha en Macbook også.

Og vil du ha en virkelig kraftig maskin med Core i9-prosessor, 32 GB systemminne og enorm SSD, da finner du dette i Macbook Pro og ikke i Surface Book 2. Men da må du være villig til å bla opp en temmelig stor bunke med tusenlapper.

Et veldig godt alternativ – og egentlig enda mer for pengene enn både Macbook Pro og Surface Book 2 – er Dell XPS 15 2-in-1. Den har 15-tommers skjerm med 4K-oppløsning, god ytelse og et veldig bra tastatur. Du kan lese testen av Dell XPS 15 2-in-1 her »  

Surface Book 2

Vi likte Vi likte ikke

- God ytelse
- Super skjerm
- Fungerer bra både som nettbrett og pc
- Svært bra tastatur

- Høy pris
- Litt liten pekeplate
- Ikke Thunderbolt 3

Apple Macbook Pro 15" (2018)

Vi likte Vi likte ikke

- Høy ytelse
- Veldig bra skjerm
- Fungerer bra både som nettbrett og pc
- Svært bra tastatur
- Kan utstyres med kraftigste Intel-CPU og mye lagringsplass og minne

- Høy pris
- Få tilkoblingsmuligheter uten overganger
- Ikke berøringsskjerm
- Mangler escape-knapp. Tungvint justering av lyd og lysstyrke uten dedikerte knapper

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen