Test: Office for OS X

En av de viktigste applikasjonene for Apples OS X´ utbredelse kom på markedet like før jul. Vi har testet Office v.X.

En av de viktigste applikasjonene for Apples OS X´ utbredelse kom på markedet like før jul. Vi har testet Office v.X.

Office v. X for Mac består av 25 millioner programkodelinjer og utnytter fordelene ved Apples framtidsrettede operativsystem til det maksimale. Det skriver i hvert fall Apple på sine norske nettsider, og det kan se ut som de ikke tar for hardt i. Office-pakken har blitt Aqua-fisert, den bruker alle mulighetene som ligger i OS X´ grafikkmotor, noe som gjør at stort sett alt du kan finne på å gjøre med diagrammer og grafikk ser hakket bedre ut enn de har gjort før.

For Microsoft har lagt til endel funksjonalitet i Office v.X som ikke finnes i verken Office 2001for Mac eller Office for Windows. Det er ikke bare det at hele programmet ser ut som en integrert del av operativsystemet med sine gjennomsiktige menyer og rammer, eller at navigasjonen foregår via de samme sukkertøys-aktige knappene som i OS X. Det er blant annet enklere å skjønne hvor dokumenter forsvinner hen etter hvert som de lagres, og funksjonalitet innebygd i operativsystemet for å gjøre det enklere å navigere på harddisken og for eksempel flytte på menyer og denslags, er fullt utnyttet.

Både grafikk og tekst er usedvanlig pent, faktisk adskillig penere enn i noen annen Office-versjon vi har sett, slik at det blir enklere og enklere å imponere kunder og samarbeidspartnere med profesjonelt utseende presentasjoner. Disse presentasjonene kan også eksporteres til QuickTime-film, slik at en ikke trenger bekymre seg for at de du måtte ønske å sende presentasjonen til har PowerPoint eller ikke.

Office v. X for Mac har over 700 nye symboler, og kant-utjevnet grafikk gir dem et flottere utseende. Noen småproblemer i akkurat denne grafikkmuligheten klarer ikke ta vekk inntrykket av en elegant programvarepakke. I likhet med Mac OS X bruker Office v. X animasjon for å gjøre de ulike funksjonene og mulighetene mer intuitive. Formatpaletten i standardverktøylinjen er for eksempel animert, slik at du får visuell tilbakemelding og direkte tilgang til funksjonene du bruker mest.

Pakken består av Word X, Excel X, PowerPoint X og Entourage X, og sistnevnte har også fått seg en oppfrisking. Det er lett som smør å importere alle data fra andre e-postapplikasjoner, så som Eudora for OS 9 som lå på en annen disk på digi.nos testmaskin.

Dessuten er kalenderen med blant annet elektroniske huskelapper god å ha, og alt i alt fungerer hele pakken nettopp som Office-pakken skal gjøre - bare litt mer elegant og litt enklere. Integreringen mellom Entourage og Word gjør det veldig greit å lime inn kontaktinfo og sende dokumenter.

Office-pakken er etter hvert blitt en slags standard innen forretningslivet, noe kompabiliteten med gratisprogrammer som StarOffice for dem som ikke vil betale i dyre dommer for å lage filer som kan brukes. Office v.X er selvfølgelig kompatibelt med Office-pakker på andre plattformer, noe som gjør at pakken har en langt større betydning for OS X og Apple enn mange andre typer programvare.

Office-pakken er en av de programmene som har vært helt nødvendige for å få folk til å flytte over fra tidligere versjoner av MacOS til OS X. Adobes Photoshop er en av de andre, og den skal visst komme snart.

MS Office v.X for Mac koster NOK 5.443,60 hvis du kjøper nytt, 3.087.60 hvis du oppgraderer, og 1475.60 for en "Academic" lisens. Enn så lenge finnes den kun i engelsk utgave.

Til toppen