Test: Qtek 7070

Vi kommer ikke unna Windows – nå inntar operativsystemet også mobiltelefoner, og resultatet er skremmende bra. Vi har testet Qtek 7070.

Vi kommer ikke unna Windows – nå inntar operativsystemet også mobiltelefoner, og resultatet er skremmende bra. Vi har testet Qtek 7070.

Den første telefonen basert på Smartphone 2002-operativsystemet fra Microsoft dukket opp i fjor høst, men i meget begrenset antall. Nå er en ny versjon ute i butikkene, produsert av taiwanske Qtek, og bredt tilgjengelig.

digi.nos søsterpublikasjon DinSide har testet profftelefonen, og konklusjonen er at Qtek 7070 er blitt en meget effektiv kombinasjon av håndholdt PC og mobiltelefon: Mer hendig enn mange andre konkurrenter, men fremdeles meget kraftig.

Qtek leverer svært mye for pengene. I pakken får du ikke bare selve telefonen, men også et digitalt kamera som kan kobles til telefonen, USB-kabel, hodetelefoner, bæreveske og en CD med nødvendig programvare.

Selve telefonen er en del større og tyngre enn det man er vant til i 2003. Den veier 128 gram, men til gjengjeld får du en skjerm som er en god del større enn på andre mobiltelefoner. Selve designen er stilig, selv om telefonen har litt plastfølelse. I tillegg til vanlige nummer- og funksjonstaster har telefonen også en opptaksknapp, volumknapper og en av/på-knapp som kan også brukes til å skifte profiler eller sette på tastaturlås. Det er også plass til hodetelefonuttak, og ikke minst minnekort av SD-format.

Porten nederst brukes til både oppladning av batteriet og tilkobling av USB-kabelen.

Qtek 7070 har en 120 MHz prosessor, 16 MB RAM (bare 7 MB er tilgjengelig for brukeren, dessverre), støtte for tri-band, 176x220 TFT-skjerm med 65.000 farger, GPRS og MMS. Videre kan den bygges ut med Bluetooth og WLAN, siden minnekortporten støtter SDIO-standarden. Telefonen kan bruke både WAV- og MIDI-filer som ringelyder, og det betyr både polyfoni og ekte musikk.

Det viktigste er at fleksibiliteten til Windows-plattformen gjør det mulig å bygge ut programvaren i stor grad. Det er massevis av programmer tilgjengelige allerede, som gir masse nye og nyttige funksjoner. Alt dette i tillegg til det som allerede er installert på telefonen – for eksempel Internet Explorer og Windows Media Player.

For å få mest mulig ut av telefonen, må du koble den til en datamaskin. Det følger med en CD med siste versjon av ActiveSync-programmet, og USB-kabelen er også inkludert i pakken. Det tar ikke mange minuttene før mobiltelefonen og PCen er samkjørt, og klare til å utveksle informasjon.

Det er svært enkelt å flytte filer til og fra telefonen, synkronisere med Outlook og installere nye programmer.

Telefonen er i utgangspunktet meget godt utstyrt på programvaresiden, og inkluderer miniversjoner av de viktigste Windows-programmene. Først og fremst er Internet Explorer på plass, og det er rett og slett vanvittig bra. Du får tilgang til langt mer enn bare enkle WAP-nettsteder, nå kan du også lese fullverdige HTML-sider i farta, og inntrykket er svært positivt. Det tar riktignok ganske lang tid å laste ned større nettsteder – og det er heller ikke gratis, men det er flott at muligheten er der. Internet-mulighetene er godt integrert i operativsystemet, du kan for eksempel sende e-post direkte fra Internet Explorer eller til og med fra SMS-meldinger hvis de inneholder en e-post-adresse. Mange av disse mulighetene finnes allerede på andre mobiltelefoner, men de krever som regel tredjepartsprogramvare og er mindre elegante. Her fungerer alt nydelig.

Qtek 7070 har også noe helt nytt: MSN Messenger. Nå kan du være oppkoblet til enhver tid, og chatte med venner mens du sitter på bussen. Genialt!

Nok en hyggelig overraskelse: Innebygd Windows Media Player. Med det medfølgende headsettet og et større minnekort blir telefonen plutselig en fullverdig MP3-spiller, med god lydkvalitet. Er ikke det smart? Det er for øvrig også mulig å se på filmklipp på telefonen, selv om kvaliteten ikke er all verden.

I tillegg har telefonen en solid kalender og mange andre nyttige programmer. Men det er bare toppen av isfjellet, hvis det er en funksjon du savner, kan du mest sannsynlig finne et program som utfører den på nettet. Da er det bare å laste ned og installere, og vips, så er Qtek 7070 en funksjon rikere.

Hele testen, om telefonens kamerafunksjon, karakterer, store bilder og konklusjon/terningkast finner du på denne siden.

Til toppen