Tett løp mellom NT og Unix

Analyseselskapet Dataquest påstår at verdien av Unix-servere ligger langt foran Intel/NT-servere, men salgstall fra Compaq Norge viser noe annet.

digi.no brakte i forrige uke en sak der analyseselskapet Dataquest oppga salgstall som viste at verdien av Unix/RISC-servere er vesentlig høyere enn for Windows NT/Intel-servere. Selv om det selges langt flere NT-servere har altså Unix fremdeles et godt grep om de tyngste brukerne.

Det ble i alt solgt 11.700 servere i Norge i de tre første kvartalene.

Compaq har imidlertid gitt digi.no salgstall som viser at Dataquest-tallene ikke kan være korrekte. Og Compaq burde vite, for etter oppkjøpet av Digital står Compaq-logoen på fire av ti servere solgt i Norge. Compaq er overlegent størst på servere med Intel-prosessorer, men selger også maskiner basert på sin Alpha-prosessor enten med Windows NT, Unix eller Open VMS. I tillegg eier Compaq Tandem, som selger store MIPS-baserte maskiner med sitt eget Non Stop Kernel-operativsystem.

Ut fra sin markedsandel og faktiske salgstall forteller Compaq at det ble solgt Intel/NT-servere i Norge for 130 millioner kroner i tredje kvartal, og dette var et svakt kvartal fordi kundene ventet på flere Intel-produkter. 130 millioner kroner er dessuten bare serverne - legger man til harddisker og andre lagringssystemer samt operativsystem som fulgte med, øker verdien til 260 millioner kroner. Dataquest påstår at det ble solgt Unix-servere for 150 millioner kroner i tredje kvartal i Norge.

Dataquest mener også at markedsandelen til Digitals Unix-servere ble halvert fra tredje kvartal i 1997, men også dette tilbakeviser markedsdirektør Asbjørn Søgstad.

- Vi vet jo hva vi selger og vårt salg viser en vekst som holder tritt med utviklingen i markedet, sier han.

Søgstad forteller at salget av mindre Intel-baserte servere til de titusener av vanlige bedriftskunder er viktig for Compaq, men de 60 største kundene utgjør over en tredjedel av Compaq Norges omsetning.

Til toppen