The Gathering: - Litt misnøye, mye trivsel, hundre tusen liter cola

Konklusjonen for årets Gathering er klar: Litt misnøye, mye trivsel, lite søvn og 21,5 kilometer nettverkskabel. Ja, og endel cola.

Konklusjonen for årets Gathering er klar: Litt misnøye, mye trivsel, lite søvn og 21,5 kilometer nettverkskabel. Ja, og endel cola.

Årets samling i Vikingskipet på Hamar var den tiende i rekken. 5000 datainteresserte samles for å spille spill, chatte, kopiere programmer, musikk og filmer og drikke cola.

En av deltagerne digitoday har snakket med mener det må ha gått med "minst hundre tusen liter" av sistnevnte.

Andre deltagere har klaget over nedetid på nettverket (en rad skal ha vært uten tilgang i 24 timer), strømproblemer eller manglende soveplasser.

TG-sjef Vegard Skjefstad er likevel fornøyd.

-Det vil alltid være driftsproblemer i et så stort nettverk som settes opp så raskt. I løpet av ett døgn satte vi opp et nettverk på størrelse med det som skal i det nye rikshospitalet, forteller han.

Under bordene i Vikingskipet krøllet det seg altså rundt 21.500 meter nettverkskabel.

Han mener også det var adskillig mindre problemer med strømmen enn tidligere, med unntak av et par tilfeller.

- Men det var noen som infiltrerte en server, så vi hadde problemer med å få startet den opp igjen. Dataene ble gitt tilbake til oss, og vi har ikke foretatt oss noe i saken ennå. Men vi vil vurdere hvilke konsekvenser dette vil få, sier Skjefstad.

Det har også vært en økning i bruken av angrepsverktøy både innad på nettverket og mot utvendige "fiender".

- Problemet her er at endel av de som bruker disse verktøyene er script-kiddies som ikke forstår at de for eksempel sluker båndbredde. Det fine er at det er mye selvregulering ute og går, slik at de ofte får beskjed av de andre om å slutte.

Denne selvreguleringen fører også til at folk som for eksempel har med seg strengt forbudte strømslukere som vannkokere eller lignende ganske kjapt får beskjed fra resten.


- Om de ikke får beskjed av sine venner, så får de gjerne beskjed av oss. Vi har veldig flinke folk på toppen som ordner opp, men hverken kan eller vil overvåke alt som skjer. Vi stiller med en arena, så kan folk komme hit. For skaléringens skyld må det være så åpent at det er litt sårbart, så må vi stole på at folk ikke utnytter dette, sier Skjefstad til digitoday.

Han synes likevel årets arrangement har vært meget bra, og veldig fredfullt. Kanskje er det fordi det var 22 prosent jenter i Vikingskipet i helgen?
Til toppen