Tilbyr pc som trillebord

39 tommers «megabrett» fra Lenovo.

Tilbyr pc som trillebord
Gamma fra Lenovo er en 39 tommers berøringsskjerm med innebygget Windows 8 pc, primært beregnet på hjem og underholdning. Bilde: Lenovo

Berøringsgrensesnittet til Windows 8 har inspirert flere pc-leverandører til å levere pc-er integrert i berøringsskjermer fra noen og tjue tommer og oppover. Slike enheter kan knapt kalles «brett». På forbrukerelektronikkmessen CES i Las Vegas brukes betegnelsen «Table PC», altså bord-pc.

Blant dem som tar dette konseptet lengst er Lenovo, med en modell kalt Gamma, der pc-en framstår som et trillebord. Skjermen er på 39 tommer.

Store berøringsskjermer der objekter kan manipuleres med hendene er ingen egentlig nyhet. I fjor sommer kjøpte Microsoft selskapet Perceptive Pixel som leverer berøringsskjermer i størrelsene 27 tommer, 55 tommer og 82 tommer. Allerede i 2008 brukte nyhetskringkasteren CNN 55-tommeren til Perceptive Pixel til å presentere amerikanske valgresultater. Skjermen på 27 tommer er primært tiltenkt brukere i kreative yrker: De lar skjermen ligge flatt på arbeidsbordet, og bruker hendene til å skape, flytte og endre objekter.

Både QlikTech og SAS Institute har framhevet hvordan store berøringsskjermer kan være et fruktbart grensesnitt til visuelt orienterte analytiske verktøy. De analytiske applikasjonene tilbyr rikholdige objekter som manipuleres med hånd- og fingerbevegelser god kjent for brukere av moderne nettbrett og smartmobiler.

    Les også:

Det er imidlertid ikke slike profesjonelle anvendelser Lenovo framhever i sin presentasjon av trillebord-pc-en Gamma på CES.

– Selv om det er et konsept på et tidlig stadium, viser Gamma hvilke fremragende flerbruker underholdningsopplevelser slike store skjermer kan tilby. Dette angir Lenovos framtidige kurs innen «Table PC Computing».

Det samme gjelder for Gammas lillesøster, en 27 tommers «Table PC» døpt Horizon. Denne leveres med en annen type understell, slik at den kan legges flatt eller skrått på et bord. Forhåndsomtalen gjelder primært spill og underholdning, blant annet Windows 8-varianter av brettspill som Monopol. Mor og far trøstes med at bord-pc-en også kan brukes til alvorlige ting, og koples til mus og tastatur.

Til både Horizon og Gamma hører spesialutstyr som trådløse «joystick» og terninger som kommuniserer direkte med brettspillet på bord-pc-en.

Det er ikke oppgitt når Gamma kommer i salg. Horizon ventes i løpet av forsommeren, med veiledende pris 1 699 dollar eksklusiv merverdiavgift.

I motsetning til Lenovo henvender Panasonic seg i hovedsak til et profesjonelt marked med sin store Windows 8-baserte brett-pc.

Her er oppløsningen økt til 4K. Skjermen er på 20 tommer, med et visningsareal så vidt mindre enn et A3-ark. Denne enheten veier 2,4 kilogram: Det er A3-formatet heller enn vekten som gjør den lite «bærbar».

Panasonic retter sin markedsføring mot yrkesgrupper som mediefolk, designere, arkitekter og ingeniører som trenger høyoppløselig berøringsskjerm til både eget arbeid og til presentasjoner og møter med klienter og partnere.