BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilnærmet gratis superdatamaskin

Oak Ridge National Laboratory har satt sammen en Beowulf-liknende parallelldatamaskin til en forsvinnende lav pris. Maskinen brukes til å løse vitenskapelige problemer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. aug. 1998 - 09:06

Det er laboratoriets Environmental Science Division (ESD) som har ansvaret for byggingen og driften av The Stone SouperComputer. Dette navnet bygger på en amerikansk variant av vår hjemlige "spikersuppe". Datamaskinen er nemlig bygget av hittil 126 eldre PC-er som er blitt donert av personer og bedrifter som har oppgradert sin egen maskinpark. I tillegg brukes fritt tilgjengelige kompilatorer, biblioteker for sending av meldinger, samt Red Hat distribusjon av Linux.

Stone SuperComputer, en parallelldatamaskin satt sammen av eldre PC-er ved ved Oak Ridge National Laboratory. <i>Foto:  Oak Ridge National Laboratory</i>
Stone SuperComputer, en parallelldatamaskin satt sammen av eldre PC-er ved ved Oak Ridge National Laboratory. Foto:  Oak Ridge National Laboratory

De fleste av PC-ene er utstyrt med Intels 486-prosessorer og har i snitt 20 MB med minne. I tillegg har de harddisker på omtrent en halv gigabytes og et 10 Mb/s Ethernet-kort.

På websidene til prosjektet, bemerkes det at mange er interesserte pris/ytelse-forhold. Dette bør være så lavt som mulig. ESD har satt opp et par formler som setter dette i et nytt perspektiv:

Prisen på anlegget til ESD er tilnærmet lik null. Selv om ytelsen ikke nødvendigvis er fantastisk, er pris/ytelse-forholdet ypperlig. Nå mener ESD at det er mer interessant å se på ytelse/pris-forholdet:

Hvis man får noen ytelse ut av systemet i det hele tatt, går ytelse/pris-forholdet raskt mot uendelig. ESD forventer at flere vil bidra med PC-er til prosjektet etter hvert som det blir mer kjent og flere applikasjoner blir flyttet over til plattformen. Dette vil ifølge ESD gjøre systemet til en skikkelig høy-ytelses parallelldatamaskin.

Systemet er hittil blitt brukt til utvikling og kjøring av programvare for storskala landskapsanalyse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.