BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilretteleggere oversolgte Telenor-aksje

Institusjonelle kjøpere av Telenor-aksjen i Norge fikk opplyst fra hovedtilrettelegger av aksjesalget, Goldman Sachs, at interessen for aksjen var betydelig større i USA enn den viste seg å være.

Frode Eriksen
6. des. 2000 - 13:14

Hovedtilretteleggerne Den norske Bank og Goldman Sachs valgte å benytte muligheten til å benytte sin opsjon om å selge ytterligere tre prosent av aksjekapitalen i Telenor, det vil si vel 51 millioner aksjer, etter avtale med Nærings- og handelsdepartementet for 42 kroner per stykk. Denne opsjonen var ment å benyttes ved ekstra stor interesse og overtegning av Telenor-aksjen.

Norske investorer fikk inntrykk av at aksjesalget gikk bedre i USA enn det faktisk gjorde og da tegnet de seg for mer enn hva de egentlig ville ha for å sikre seg en minstetildelling. For ved overtegning vil en ikke få det en har bestilt, men få avkortet sin aksjetildeling. Fordi interessen i USA viste seg å være betydelig mindre enn opplyst fra tilretteleggerne, satt dermed de norske selskapene tilbake med betydelig større aksjemengder enn planlagt.

Også digitoday.no kjenner til at investorer før helgen fikk det råd å tegne så mye som tre ganger sin planlagte bestilling for å sikre seg ved overtegning. Mandag fikk en rekke aksjonærer stort behov for å selge unna de aksjene en opprinnelig ikke forventet å bli tildelt.

For hovedtilretteleggerne endte med å tildele flere enn de 372 millioner opprinnelige aksjene. Men istederfor å kjøpe aksjene fra staten til 42 kroner kjøpte selskapene aksjene i markedet for nær 40 kroner per stykk, som gir selskapene en gevinst på nær 100 millioner kroner. Et regnestykke som DnB Markets ikke avviser overfor Dagbladet.

Blant de som føler seg lurt er Jan Eiler Fleischer i GAMBAK Fondsforvaltning, som til Dagsrevyen tirsdag fortalte at det var Goldman Sachs som opplyste at det var stor interesse for aksjen i USA. Fleischer kjøpte da dobbelt så mye som planlagt for å sikre seg en minstetildeling og kjøpte for 50 millioner kroner.

Det skulle imidlertid vise seg at det ikke ble noen avkortning på grunn av stor interesse og Fleischer satt tilbake med 30-40 prosent flere aksjer enn forutsatt.

- Da ble jeg forbannet og følte meg lurt, sier Fleischer som solgte aksjene med en gang, og valgte å ta tapet. Han sier til Dagsrevyen at han mener Goldman Sachs har ført hele det norske markedet bak lyset.

Ekspedisjonssjef i Nærings- og handelsdepartementet, Reier Søberg, sier til Dagens Næringsliv at han mener det er helt greit at tilretteleggerne benyttet opsjonen om å selge flere aksjer, men vil ut over det ikke si noe om tegningen, annet enn at det ble solgt nok aksjer til at opsjonen skulle kunne benyttes.

Telenor har tidligere ikke ønsket å kommentere hvor stor overtegning aksjen fikk. Dagens Næringsliv opplyser i dag at overtegningen var vel 1,5, det vil st at det ble bestilt mellom 500 og 600 millioner aksjer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.