BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tilsyn truer svensk UMTS-avtale

Den svenske telemyndigheten, Post- och telestyrelsen, mener at det planlagte UMTS-nett samarbeidet mellom Telia og NetCom AB er i strid med den svenske teleloven. UMTS-lisensen kan ikke overføres til et eget selskap, mener tilsynet.

Frode Eriksen
9. jan. 2001 - 09:13

Planen til Telia og NetCom AB er å opprette et eget selskap som skal bygge og drive et svensk UMTS-mobilnett som de to selskapene skal kunne benytte, basert på Tele2 sin mobillisens. Tele2 er et datterselskap av svenske NetCom.

Denne løsningen gjør ikke det svenske teletilsynet overbegeistret. - Det er Tele2 som har lisensen og det går ikke å selge eller overføre lisensen til et eget selskap, sier leder av teleavdelingen i Post- och telestyrelsen (PTS), Ann-Marie Engvall, til Finanstidningen.

Dermed kan Telias mål om å kunne tilby egne UMTS-tjenester allerede i år få et skudd for baugen. For de to selskapene planlegger nettopp å føre over UMTS-lisensen til det nye selskapet som Telia og NetCom skal eie 50 prosent hver av.

Men i NetCom regnet man ikke med at selskapenes planer ville aksepteres sånn uten videre, og jurist i NetCom Anders Fällman, sier til Finanstidningen at en sammen med PTS vil se på de mulighetene som finnes.

NetComs reserveplan er å i stedet tømme Tele2 for all virksomhet unntatt UMTS-lisensen, ta Telia inn som 50 prosents eier og føre virksomheten over til et nytt selskap. Men selv dette vil ikke PTS kunne akseptere sånn uten videre.

Engvall sier at en ved et eierbytte vil måtte ta stilling til om dette påvirker selskapets muligheter til å kunne etablere den mobilkapasitet det er snakk om.

I en pressemelding mandag skriver PTS at teleloven ikke legger noen hindre i veien for et samarbeid om utbygging av UMTS-nett, og er generelt sett positive til at flere selskap enn de fire UMTS-lisensmottakerne vil tilby nye mobiltjenester. dette vil bidra til flere tjenester til bedre priser, mener PTS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.