Tjener fett på MP3

En norsk 17-åring har på mindre enn ett år tjent nærmere 100.000 på å legge ut musikken sin på Internett. Han mener selv han ikke er 'god nok' til å få vanlig platekontrakt.

Den norske 17-åringen Espen Guldbrandsen fra Oslo lager elektronisk musikk på datamaskinen sin. Under navnet Fantasy har han siden september i fjor tjent 10.365,20 amerikanske dollar, eller 92.000 kroner, på hobbyen han har ved siden av skolegangen.

Guldbrandsen legger all musikken sin ut på nettstedet MP3.com, og der kan man både høre på låtene og kjøpe platene.

- Jeg begynte å legge ut musikk i september i 1999, og synes dette går riktig så bra, sier Guldbrandsen til digi.no.

Han går leende med på at hans måte å tjene penger på er bedre enn for eksempel å steke burgere på minstelønn, som mange 17-åringer må ta til takke med.

- Folk kan sette sammen platene sine selv, og når de kjøper får jeg og MP3.com halvparten hver. I tillegg til CD-salget tjener man på det som kalles 'Payback for Playback', det vil si at jo mer folk lytter til låtene dine, desto mer penger får du utbetalt fra et sponsorfond som MP3.com har.

Fondet er på mellom 200.000 og 1.000.000 dollar hver måned, og det fordeles på de 70.000 artistene som har musikken sin der.

- Jeg vet ikke om jeg er god nok til en vanlig platekontrakt. Det fine med MP3.com er at man ikke trenger å være 'god nok' ut fra plateselskapenes kriterier, dessuten er avtalen med 50/50-deling mye bedre enn hva man får med vanlige plateselskaper, sier Guldbrandsen.

Hittil i juli har han hatt godt over 11.000 lyttere på musikken sin og solgt 5 CD-er. Musikken er nært beslektet med trance, med litt ambient-innflytelse, og Guldbrandsen har fått 'etpar tilbud' fra kommersielle aktører som vil bruke musikken hans i reklame og lignende.

Han tenker å fortsette med musikken som hobby, og sier mesteparten av pengene har gått med til mere utstyr i hjemmestudioet. Tilsammen har låtene hans blitt lastet ned 225.000 ganger siden september.

Øystein Ramfjord, med artistnavnet Amethystium, har også svært gode statistikker på musikken han har lagt ut på MP3.com.

Hittil har Ramfjord tjent nesten 90.000 kroner på låtene, som er i samme gate som populære Deep Forest.

I juli har Ramfjord hatt 27.000 'lyttinger' og solgt 37 CD-er av musikken sin via MP3.com.

Til toppen