– To Windows 10-toppmobiler på vei 

Microsoft planlegger flaggskip-slipp.

– To Windows 10-toppmobiler på vei 
Vi kan vente oss nye Lumia-supertelefoner med Windows 10 senere i år, sier kilder. På bildet: Lumia 1020. Bilde: Microsoft

Microsofts plan er å lansere Windows 10 for pcer i løpet av sommeren, og Windows 10 til mobiler på et noe senere tidspunkt. 

Det vil heller ikke komme noen nye Lumia-flaggskip-telefoner før Windows 10 slippes, har selskapet bekreftet. Inntil videre fokuseres det på rimeligere modeller. 

Nå er det imidlertid kommet konkret informasjon om hva slags flaggskip det er snakk om, selv om Microsoft ikke har bekreftet disse offisielt. 

Det er to modeller som vil lanseres sammen med Windows 10, med solide spesifikasjoner og to skjermstørrelser, ikke helt ulikt Apples strategi med iPhone 6, skriver nettstedene The Verge og Unleash the Phones.

Store skjermer

Den største av disse to har kodenavn Cityman, og skal ha en skjerm på 5,7 tommer og QHD-oppløsning, altså 2560x1440 piksler. Prosessoren vil være en åttekjerners Qualcomm og mobilen vil ha 3 gigabyte med RAM. Kameraet skal ha 20 megapiksler. Mange vil nok sette pris på at bakdekselet vil være avtakbart og man vil kunne bytte både batteri og minnekort.

Les også: Første Lumia-telefon uten Nokia.

Cityman vil også støtte den nye Continuum-funksjonaliteten til Windows 10 som gjør at en mobil som kobles til en storskjerm forvandler grensesnittet til noe som ligner en desktop-opplevelse. 

Den andre modellen, med kodenavn Talkman, vil ha en noe mindre skjerm på 5,2 tommer, samt en sekskjerners prosessor. 

Begge telefonene vil også ha et trippelt LED-fotolys for bedre bilder i mørke omgivelser med naturlige farger. 

Det er også snakk om at telefonene (og Windows 10) vil få en ny, hittil uannonsert funksjon, som vil gjøre det mulig å besvare samtaler og skrive meldinger på en pc som er synkronisert med den gitte mobilen. Apple introduserte i fjor noe tilsvarende på iOS 8 og OS X Yosemite, der mobiler og datamaskiner kan kobles tettere sammen.

De nye modellene har kodenavn basert på klassiske Nokia-telefoner. Talkman helt til venstre, Cityman helt til høyre.
De nye modellene har kodenavn basert på klassiske Nokia-telefoner. Talkman helt til venstre, Cityman helt til høyre. Bilde: Nokia
 

Begge kodenavnene, Cityman og Talkman, er tydelige referanser til Nokias klassiske mobiler fra 1980-tallet. Spesielt Cityman ble historisk som en av de aller første ordentlig bærbare mobiltelefonene.