– Topp kvalitet, halve båndbredden

Slik er YouTubes nye kodek.

– Topp kvalitet, halve båndbredden
Her viser YouTube fordelene med VP9 kontra tradisjonelle H.264. Bilde: Skjermbilde

Videotjenesten YouTube holder på å rulle ut en ny kodek for innholdet sitt, kalt VP9

For å være presis, kodeken har vært i bruk hos tjenesten en stund, men er nå i ferd med å gjøres bredere tilgjengelig, hos YouTubes partnere og andre. Og YouTube føler dermed at det er på tide å forklare litt mer om hvordan det hele fungerer. 

Hensikten med den åpen kilde-baserte VP9 er å gjøre det raskere og mer effektivt å strømme krevende videoer i høy oppløsning, enten full HD eller 4K. 

YouTube selv skriver at brukerne av tjenesten så mer enn 25 milliarder timer med VP9-videoer i løpet av fjoråret, og mye av dette ville ikke blitt sett i HD om det ikke hadde vært for VP9.

Les også: Bred støtte for VP9.

VP9 er, når alt kommer til alt, en komprimeringsteknologi som reduserer filene ned til håndterlige størrelser. Velfungerende komprimering analyserer data i videofilen, sporer hvordan elementer beveger på seg og endrer seg, og viser det på mest mulig effektiv måte. VP9 bygger på de samme prinsippene, men enda bedre, slik at resultatet er enda mer kvalitetsorientert. 

Det oppnås blant annet ved å fokusere på de skarpeste elementene av bildet, og kodeken sørger for at selv de mest utfordrende scenene er skarpe og tydelig, skriver YouTube.

Alle vinner

Det koker ned til at filstørrelsen blir halvert, samtidig som kvaliteten ivaretas. Det betyr at brukere i land som har dårligere infrastruktur og dyre dataabonnementer, vil kunne nyte mye skarpere video. 

Selv mer begrenset videokvalitet, i oppløsninger så lave som 360p, blir mer tilgjengelig for flere brukere. 

Og brukere med internettforbindelser som tidligere ikke klarte mer enn 480p-oppløsning, vil nå kunne nyte 720p-kvalitet takket være kodeken.

Les også: HTML5 blir standard i YouTube.

Det betyr bedre kvalitet for større brukermengder, men YouTube presiserer også at de av oss som sitter med bedre nett og vil ha best mulig kvalitet også vil tjene på dette. Det er først og fremst snakk om 4K, der YouTube mener at VP9 faktisk gjør en enda bedre jobb med ordentlig store filer. Dermed vil stadig flere brukere få mulighet til å strømme 4K-video jevnt og uten bufring. Mengden 4K-video på YouTube har tredoblet seg over det siste året, skriver tjenesten. 

Per i dag skal VP9 være tilgjengelig i Chrome på desktop, på Android-enheter som Samsung Galaxy S6, samt spillkonsoller og tver fra produsenter som Sony, LG, Sharp og flere. Dessverre er ikke YouTube mer presis enn dette når det gjelder flere konkrete produkter. 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.