Totalt anarki med snerten programvare

Rettsaken mot Napster er bare begynnelsen. Programmer som gjør omtrent det samme står i kø, så det blir nok travle år for plate- og filmselskaper og programvarehus fremover.

Fildeling via Internett er populært. Folk sender bilder, musikk og grafikk til hverandre på e-post, via ftp eller legger dem ut på web.

Men "under" web-en finnes det også en mengde nettverk som gjør jobben med filutveksling enklere, og det mest kjente av disse er Napster, som i utgangspunktet ble laget for å dele musikkfiler i MP3-format over datanettverk.

I tillegg til Napster eksisterer det et oppkom av klient-server-applikasjoner som gjør det enkelt å åpne opp et begrenset område av harddisken sin for andre, samt få tilgang til andres harddisk på sin egen maskin, såkalt bruker-til-bruker-nettverking, eller peer-to-peer-networking.

Scour Exchange venter på rettsak, og Napster er midt oppe i en. CuteMX er laget av samme selskap som står bak CuteFTP, CuteZIP og en rekke andre småprogrammer, og skaperen Globalscape trakk tidligere i år programmet fra nettsidene sine, i påvente av en avgjørelse fra retten i Napster-saken.

I køen står også Gnutella, som ble utviklet av et AOL-eid selskap, og apropos AOL; - de siste dagene har fildelingsklienten Aimster spredd seg blant brukerne av AOLs "Instant Messenger", og selsapet hevder nå at Aimster har én million brukere.
Les:
Ingen fare for Gnutella?

Gnutella har en mengde kloner og parasitt-applikasjoner, som for eksempel Mac-versjonen Mactella og den norske Gnutella-søkemotoren Sharetraxx. I tillegg finnes den både for Unix, Windows NT og en kryssplattfom-versjon i Java.


Napster-nettverket vil fortsatt være tilgjengelig om Recording Industry Association of America får viljen sin og stenger serverne hos Napster Inc. i California for godt. Man vil kunne søke tilkoblede maskiner gjennom blant annet initiativet OpenNap og søkemotoren Napigator.

Les:
Dagens nettjuvel: Finn de beste Napster-serverne

Og for den som vil bekjempe ubegrenset fildeling over datanettverk som prinsipp, så er det nok å gjøre. Swapoo, iMesh, Hotline, Carracho, OpenNap MyNap, Freenet, SongSpy og Riffshare er bare noen av stikkordene.


Et raskt søk på et par av disse tjenestene viser at man med litt tålmodighet kan hente ned både musikk, filmer og ikke minst programvare i store mengder.

;