Trådløst og "gratis" bredbånd til studenter

Studenter i Steinkjer får ferdig installert, trådløst bredbåndsnett på hyblene sine. Slik skal "IT-byen" bygges.

Den selvtitulerte "bygdenes by", Steinkjer i Nord-Trøndelag, har lenge forsøkt å etablere seg som IT-by, med sterke ambisjoner om å satse på informasjonsteknologi. Nå får studenter ved Høgskolen i Nord-Trøndelag trådløs og nesten gratis tilgang til både Internett og skolenettet, skriver Trønder-Avisa.

Den sterke profileringen på IT har møtt endel kritikk, selv om mesteparten av denne har vært mer saklig enn da noen tilføyde bokstavene "sk" før ordene "IT-byen" på et veiskilt i byens utkant.
126 studenthybler er nå koblet opp til et radionettverk med 11 mbps overføringskapasitet, og kostnadene er innbakt i husleia, slik at det i alle fall virker gratis å surfe fra hybelen.


Det skal også være snakk om å utvide ordningen, slik at også studenter i Levanger og Namsos får glede av trådløs kjappsurfing etter hvert.

- Overføringen av datasignalene fra boenhetene til høgskolen foregår med radiosignaler. Det er et såkalt 11 megabyte Breeze-Com anlegg som er installert, opplyser Jan Håvar Hopmo ved Studentsamskipnaden i Nord-Trøndelag.

Anlegget koster 350.000 per enhet for de to hybelklyngene, så HiNT har altså sluppet unna med en investering på 700.000 for bredbånd til 126 boliger.

Til toppen