Tre ganger mer Android enn Windows

Gartners spådom for 2014.

Tre ganger mer Android enn Windows
Gartner venter en kraftig økning i salget av Android-enheter i 2014. Mye av økningen vil skyldes salg av billige enheter i fremvoksende markeder. Bilde: Brett Gunlock/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Gartner kom i går med en rapport om hvordan analyseselskapet tror markedet for dataenheter – noe som omfatter pc-er, nettbrett, ultramobiler og mobiltelefoner – vil utvikle seg i 2014 og 2015.

Selskapet mener at det totale salget av slike enheter vil nå 2,5 milliarder i år, 7,6 prosent mer enn i fjor. Av disse ventes 1,1 milliarder enheter å være basert på Android.

Gartner mener at mobiltelefoner fortsatt vil være den mest solgte produktkategorien med 1,9 milliarder enheter. Allerede er mer enn halvparten av alle solgte mobiltelefoner smartmobiler. Det er lite som tyder på at den trenden vil snu.

Gartner forventninger til leveranser av dataenheter, fordelt på enhetskategori.
Gartner forventninger til leveranser av dataenheter, fordelt på enhetskategori. Bilde: Gartner

Nettbrettsalget ventes å vokse med hele 47 prosent i 2014. Gartner begrunner dette med at lavere gjennomsnittspriser vil tiltrekke nye brukere. En brukerundersøkelse Gartner gjorde i høst, viste at to tredeler av nettbrettbrukerne bruker nettbrettet som en tilleggsenhet som de kan ta med seg overalt, omtrent på samme måte som en smartmobil, men med større formfaktor. Pc-ene brukes derimot mest som et delt verktøy for å lage innhold.

Gartner venter at salget av tradisjonelle pc-er vil falle med sju prosent i 2014, sammenlignet med 2013. Men økt etterspørsel etter nye, ultramobile maskiner basert på Windows vil veie opp for dette fallet.

På operativsystemsiden ventes Android altså å bli den mest solgte plattformen, foran den samlede gruppen av Windows-varianter, som bare vil selges litt mer enn Apples iOS og OS X.

Gartner forventninger til leveranser av dataenheter i årene framover, fordelt på operativssystem.
Gartner forventninger til leveranser av dataenheter i årene framover, fordelt på operativssystem. Bilde: Gartner

Det er tydelig at Gartner også venter en betydelig, prosentvis vekst i salget av Chrome OS-enheter. Men dersom tallene i tabellen over slår til, har Microsoft ikke så mye å bekymre seg for fra den kanten. Apple har på sin side ikke pc-er i lavprissegmentet og vil nok i liten grad være berørt av Chromebook-salget.

Analytikeren Annette Zimmerman i Gartner sier i pressemeldingen at den installerte basen av Android-enheter vil være på 1,9 milliarder i slutten av 2014, mens Apples systemer vil ha en installert base på 682 millioner. Det er ikke oppgitt tilsvarende tall for Windows.

    Les også:

Les mer om: